Achitarea doctorului Brădișteanu nu trebuie uitată când vorbim de DNA și Justiție

Achitarea doctorului Brădișteanu nu trebuie uitată când vorbim de DNA și Justiție

În anul 2006, toate ziarele au titrat, cu literă de-o șchioapă, o știre șocantă prin implicarea unui nume de notorietate și a unei mite enorme, de nemaiauzit până atunci. Informația venea de la DNA, instituție condusă în acea perioadă de Daniel Morar.

Numele celebru era al doctorului chirurg Şerban Brădişteanu, şef de secţie la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Procurorii DNA îl acuzau că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitaţii. Spuneau că, în perioada 2001 - 2002, Şerban Brădişteanu, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare la o licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală, a atribuit din bani publici, cu încălcarea flagrantă a normelor legale, echipamente medicale pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar şi a Spitalului “Prof. dr. Constantin Angelescu”. Era o bombă mediatică fiindcă, în perioada la care făceau referire procurorii DNA, Șerban Brădișteanu era senator din partea PSD.

La un an distanță, în 2007, medicul a fost trimis în judecată. Procurorii au cerut 10 ani de închisoare pentru dr. Brădișteanu. Și au urmat ani lungi de procese. Vreo opt. Pe parcurs, unele instanțe de judecată l-au achitat , altele au pasat dosarul de colo-colo. Tot timpul, însă, trona suprema acuzație: ” un prejudiciu real în dauna Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în valoare de 9.169.606 euro pentru o mită de aproape 4 milioane de euro”. Procurorii susțineau și că au descoperit că ”inculpatul Bradișteanu Șerban Alexandru a primit, în conturile firmei sale off-shore Arnell Development Ltd (din Insulele Virgine Britanice), deschise la Union Bank of Switzerland din Zurich, sumele de 500.000 USD si 3.594.333 euro, reprezentând mita pentru activitatea desfășurată în cadrul comisiei de evaluare a licitației”.  În baza acestei informații, unii jurnaliști s-au pronunțat că o parte din bani a ajuns la premierul Adrian Năstase.

Iată că, săptămâna trecută, judecătorii Curții de Apel au pus capăt definitiv procesului, pronunțând sentința de achitare a medicului Șerban Brădișteanu. Nu avem încă motivarea sentinței ca să înțelegem cum ”au dispărut” conturile din Elveția și alte acuzații ale procurorilor, însă un lucru e clar: celebrul chirurg al inimii nu e vinovat, iar DNA a bifat un eșec.

Acesta e mersul justiției, oarbă sau nu, și așa trebuie înțeles de toată lumea, inclusiv de Rareș Bogdan care, în atacul furibund din dialogul cu Traian Băsescu, a arătat că nu face distincția între arestul preventiv, decis de judecători pe baza unor proceduri, și procesul pe fond, unde se prezintă probele procurorilor, se audiază martori și avocații își fac apărarea. Intervențiile fostului președinte, din ultima perioadă, exact așa trebuie înțelese, și nu interpretate ca fiind un atac la adresa Justiției. Nu a făcut-o nici când i-a fost arestat fratele, nu o face nici acum, când spune că are încredere în Elena Udrea că nu e vinovată de tot ce i se pune în cârcă. Vorbește însă acum despre ceea ce nu putea spune atunci când era președinte al statului și când ar fi fost acuzat de imixtiune în treburile Justiției. Fără nicio ezitare a afirmat că, atunci când vor fi epuizate toate căile de atac ale unui inculpat, iar judecătorii vor decide că este vinovat, el va crede în decizia Justiției. A făcut-o chiar în emisiunea de la Realitatea, unde niciunul dintre jurnaliștii prezenți nu și-au amintit de achitarea lui Brădișteanu, a medicului de la Maternitatea Giulești, a vameșilor de la Otopeni, ba chiar a nefericitului Țundrea, închis 12 ani pentru o crimă pe care nu o comisese.  

”În timp ce voi apăraţi de ani de zile infractori anchetaţi în libertate şi condamnaţi definitiv, eu încerc să conving publicul că, deasupra dorinţei legitime de a-i vedea pedepsiţi pe corupţi, trebuie aşezat, pînă la condamnare, dreptul omului, indiferent cine este el, la demnitate, libertate şi apărare. Zece ani, eu am luptat cu toată clasa politică pentru a proteja justiţia, iar voi aţi luptat zece ani împotriva mea, pentru a zădărnici proiectul Justiţiei independente”, a transmis Traian Băsescu realizatorilor tv care îi distorsionează mesajele.

Ca jurnalist acreditat ani de zile pe lângă instituțiile care apără și aplică legea, nu consider că disputele acestea mediatice fac rău. Ele au (și) menirea pozitivă de a-i face pe români să înțeleagă mersul firesc al unei justiții curate. Procurorii DNA trebuie să fie lăsați să-și facă treaba independent de clasa politică, să-i adune pe corupți în baza probelor temeinice , dar să evite să se întoarcă la hei-rupismul din perioada în care doreau să fie pe placul liderilor de la putere.  Doar prin profesionalism vor face istorie.