Aceasta potrivit anunţului făcut zilele trecute de vicepremierul, Igor Şuvalov după negocierile de la Beijing cu reprezentanţii cercurilor de afaceri.
Şuvalov a menţionat că partea chineză a sprijinit iniţiativa şi acum departamentele corespunzătoare examinează posibilitatea punerii ei în aplicare.

Ideea creării un analog propriu al SWIFT a apărut după ce ţările UE au ameninţat să deconecteze Rusia de la acest sistem mondial de plăţi inter-bancare din cauza evenimentelor din Ucraina. Deocamdată, cererea de a deconecta Rusia de la SWIFT are mai degrabă un caracter politic. Este puţin probabil că Rusia va putea fi deconectată de la sistemul financiar mondial aşa cum s-a procedat la vremea sa cu Iranul, după cum subliniază Vocea Rusiei.

Sentiment de nesiguranţă

Însă „ameninţările cu sancţiuni” le creează oamenilor de afaceri şi investitorilor un sentiment de nesiguranţă. Lor le este teamă să investească mijloace financiare în dezvoltarea afacerilor, deoarece pot fi introduse noi sancţiuni şi toate investiţiile vor fi îngheţate pentru un timp. Pentru a elimina aceste temeri, Rusia a propus crearea unui sistem propriu de plăţi inter-bancare, a declarat Evgheni Gavrilenkov, economist şef la Sberbank CIB.

„Această idee este pe deplin reală: tehnologia SWIFT nu este unică. Întregul proces poate dura în jur de doi ani. Altceva este cât de solicitat va fi acest sistem pe piaţă. SWIFT este un sistem global acceptat de toţi şi toţi se folosesc de el. Nu se ştie dacă băncile străine, care folosesc activ sistemul SWIFT se vor conecta la noul sistem”.

Potrivit lui Evgheni Gavrilenkov, viabilitatea viitorului sistem depinde în principal de numărul băncilor interesate de acest sistem. De altfel, băncile chineze şi-au exprimat deja interesul. Crearea unei alternative la SWIFT este o perspectivă atrăgătoare pentru China. Ea va permite să se renunţe treptat la folosirea dolarului şi consolidarea rolului yuanului în tranzacţiile internaţionale.

Sunt pregătite alternative

Pentru decontările dintre persoanele particulare ruseşti sunt pregătite alternative la sistemele occidentale de plăţi. Este vorba despre extinderea prezenţei ruse pe piaţa chineză Union Pay. Deocamdată, Union Pay nu acţionează activ în Rusia. Au fost emise doar câteva zeci de mii de carduri ale sistemului chinez de plăţi. În decurs de trei ani, numărul cardurilor chineze în Rusia poate depăşi 2 milioane. Union Pay este dispusă să coopereze cu sistemul naţional de carduri de plată creat în Rusia. Partea chineză oferă infrastructura sa pentru efectuarea de plăţi în yuani şi în ruble.
Conform analiştilor, Union Pay nu poate înlătura total Visa şi Master Card din Rusia. Este puţin probabil că se va putea renunţa total la SWIFT. Însă, perspectivele acestor sisteme alternative pe pieţele ruseşti şi internaţionale sunt bune. Rusia şi China pot trece la yuani şi ruble până la jumătate din schimburile comerciale.