Accizele nu scad! Rămân la nivelul din 2014

Accizele nu scad! Rămân la nivelul din 2014

Guvernul va calcula la anul accizele (exprimate inițial în euro) după același curs de schimb folosit în 2014. Este vorba de 4,74 lei pentru un euro. „Acciza în 2015 va fi la aceeaşi valoare nominală, în lei, cu cea de anul acesta”, a spus, ieri, ministrul Ioana Petrescu, în cadrul unui interviu pentru Agerpres. Anul trecut, la acest curs exagerat s-a ajuns folosind o metodă inedită de calcul, concepută de Guvern. Astfel, nivelul leu/euro de la 1 octombrie 2012, înmulțit cu inflația medie (primele nouă luni) din 2013.

 Metoda, inedită pentru spațiul european, a condus la un nivel ridicat al accizelor. Însă, anul acesta, în condițiile scăderii cursului și inflației, Guvernul nu mai este avantajat de această metodă, care i-ar aduce mai puțini bani la buget. Așa că, nu mai aplică nicio metodă, ci pur și simplu preia cursul calculat anul trecut.

„Suntem în România, plătim în lei”

Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, a găsit și o explicație „naționalistă” pentru care accizele rămân la același nivel ridicat și nu se mai apelează la cotația leu/euro: „Am decis ca acciza să rămână la acelaşi nivel cu cea din 2014. Cineva care a plătit 10 lei anul acesta va plăti 10 lei şi anul viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acciza va fi exprimată în lei, mi se pare normal, suntem în România, plătim la supermarket în lei, primim salariul în lei”, a explicat Petrescu. De la anul, nivelul se va majora, deoarece se va adăuga și inflația medie, a mai declarat ea.