Senatorul PSD Viorel Arcaș a depus, luni, la Senat o interpelare către ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, referitoare la numeroasele accidente, soldate cu răniți și chiar morți, care au loc, zilnic, pe drumurile naționale dar și pe autostrăzi din cauza leșurilor de animale abandonate în calea șoferilor.
Accidente au loc și din cauza animalelor care intră pe șosea. Recent, pe A2 între Fetești și Cernavodă, trei porci mistreți au făcut praf o mașină după ce au intrat în ea. La două zile după accident, cadavrul unui mistreț era tot acolo. Așa arată mașina în care au intrat mistreții.
Senatorul Viorel Arcaș explică ce întrebări i-a transmis ministrului și spune că are în vedere și inițierea unui proiect de lege dacă instituția responsabilă nu ia măsuri.
EVZ: Ce v-a determinat să faceți această interpelare? Viorel Arcaș: O secundă de neatenţie din partea şoferilor poate provoca tragedii din mai multe cauze. Una dintre ele o reprezintă animalele care circula libere pe drumurile naționale, ori pe autostrazi. Cadavrele lor ajung pe marginea drumurilor, de unde nimeni nu se mai oboseşte să le ridice. Se întîmplă în România anului 2019, pe drumurile din Brașov, Bihor, Prahova, Arad și chiar pe autostrăzi. Foarte rar, se respectă legea, care spune că animalul mort trebuie să fie ridicat şi dus la o unitate de ecarisare, unde trebuie incinerat, pentru că lăsate cu săptămânile pe marginea drumurilor nu numai că pot transmite boli infecţioase, în cazul în care îi dă cuiva prin cap ideea să pună mâna pe ele, dar sunt reale obstacole mortale pentru șoferi.
EVZ: Cine este responsabil de asta, cine ar trebui să curețe locul?
Viorel Arcaș: Întrucât există multă confuzie în privința instituțiilor responsabile de rezolvarea acestei situații care provoacă inimaginabil de multe victime, eu l-am interpelat pe ministrul transporturilor și i-am pus următoarele întrebări:
Ce instituție are sarcina de a ridica de pe drumurile naționale cadavrele animalelor moarte?; La ce interval de timp sunt ridicate cadavrele animalelor accidentate pe drumurile naționale ori pe autostrăzi?; Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru instituția responsabila de abandonarea cadavrelor, dar în situația în care, din cauza leșurilor, devenite obstacole în calea șoferilor, au loc alte accidente soldate cu morți sau răniți?; Ce măsuri intenționați să luați dumneavoastră pentru a elimina de pe șoselele României aceste obstacole, din cauza cărora, oameni nevinovați își pierd viața, în vreme ce alții rămân marcați pentru tot restul zilelor de diverse handicapuri?
EVZ: Daca ministerul nu ia nicio măsura ce veți face?
Viorel Arcaș: Situația nu mai poate continua asa. E vremea să punem capăt acestui carngiu de pe șosele. Este obligatoriu ca toți parlamentarii să ne unim forțele și să modificăm legislația în acest domeniu. Am destui colegi care mă susțin în demersul meu.