Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai TERIFIANT accident feroviar din istoria României! Scenele care au băgat SPAIMĂ în călători
Cel mai TERIFIANT accident feroviar din istoria României! Scenele care au băgat SPAIMĂ în călători

Cel mai TERIFIANT accident feroviar din istoria României! Scenele care au băgat SPAIMĂ în călători

Este, cu siguranță, cel mai grav accident feroviar care s-a petrecut în România și în care au avut de suferit zeci de persoane. Ecourile impactului își fac simțită prezența și la 22 de ani distanță.

13 aprilie 1995. Ceea ce trebuia să fie un drum lung, dar liniștit pînă la București, s-a transformat într-un calvar pentru zeci de persoane, printre care și o femeie gravidă.

Într-o epocă în care tehnologia era la standarde minime, toată țara discuta despre subiectul de pe prima pagină a Evenimentului Zilei: accidentul feroviar din gara Dragoș-Vodă.

Atunci, conform informațiilor obținute de Simona Ionescu, actualul redactor șef al EVZ, dar și a reporterilor de pe teren, trenul personal 8318, care venea de la Fetești și se îndrepta către București Obor, s-a ciocnit cu un marfar care transporta 30 de cisterne cu combustibil.  

Efectele imediate ale impactului au fost dezastruoase: Două vagoane ale marfarului au explodat, iar primele trei vagoane ale trenului personal au ars în urma impactului și a exploziei.

Într-un moment marcant pentru români, odată cu tragedia de la Colectiv, în legătură cu promptitudinea echipajelor de intervenție, EVZ saluta modul în care s-a intervenit. Mai multe ambulanțe din Slobozia și Călărași au apărut la fața locului de urgență pentru a interveni în ajutorul oamenilor. Primul număr de răniți a fost șocat pentru acele vremuri: între 20 și 30, printre care și o femeie gravidă. Ulterior, la spital, un bărbat de 27 de ani avea să moară în urma cumplitului accident.

Ce a spus procurorul de caz

Vasile Grosu, prim-procuror al Parchetului de pe lîngă Tribunalul județean Călărași, a ieșit la scurt timp după accident cu o declarație. “La ora 16:44, la ieșirea din stația CFR Dragoș-Vodă, trenului de marfă 81255 cu 35 de vagoane, circulînd pe ruta București-Constanța, la kilometrul 97,400 I s-a desprins un vagon și s-a produs impactul cu un tren de personae care circula pe ruta Fetești-București. Din impact au rezultat, pe lîngă daune material, rănirea a 18 persoane, dintre care 15 au fost transportate la spitalul orașului Lehliu, iar celelalte 3 la Slobozia. Din cele 15 persoane internate, a decedat o persoană, alte 5 persoane au leziuni grave. Deocamdată suntem în prima fază a cercetărilor”, se preciza în acel moment.