Miercuri, Uniunea Europeană a prezentat pașaportul verde, documentul unic european grație căruia vom putea să trecem granițele fără restricții. Totuși, fiecare țară membră poate adapta condițiile de acces la situația existentă.
Accesul turiștilor români la certificatul verde european este liber? Însă pentru a primi certificatul verde european sunt necesare câteva condiții. Președintele ANAT, Dumitru Luca, a explicat la Antena 3 modul în care vor călătorii turiștii români odată cu adoptarea unui certificat european de vaccinare COVID-19.
Deși se consideră binevenită o astfel de măsură, unii experţi şi organizaţii internaţionale se opun ideii unui certificat de vaccinare indispensabil pentru călătoriile internaționale. Aceștia invocă probleme legate de discriminare. "Așteptăm demult acest moment și ne bucurăm că în sfârșit a apărut. Dar pe partea cealaltă ne punem semne de întrebare", a explicat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Romania.
Președinte ANAT: "Statele membre ale Uniunii ar putea să își personalizeze condițiile"
Specialistul în turism avertizează că statele membre ar putea aplica la nivel local anumite condiții de liberă circulație. Acesta speră să nu intervină acordul Schengen. "Statele membre ale Uniunii Europene ar putea să își personalizeze condițiile. Unele ar putea să accepte variantele expuse, altele ar putea să impună necesitatea unui test la intrarea în țară. Și atunci, dacă nici după acest pas nu vom avea uniformitate măcar la nivelul statelor din Uniunea Europeană, vom avea în continuare probleme și circulația va fi în continuare îngrădită.
Sperăm să nu fie așa. Sperăm să nu se pună în pericol acordul de liberă circulație Schengen, în așa fel încât dacă treci prin 3 state să ai 3 condiții diferite. Și să blocheze în continuare circuitele și transportul pe distanțe medii și lungi.
Accesul turiștilor români la certificatul verde european este liber? Operatorii turistici doresc să existe un minim de predictibilitate
Am auzit că România ar fi interesată de un acord bilateral cu Israel. Sperăm să se materializeze în curând și să apară asta și cu Turcia și cu alte țări. Mulți turiști români ar dori să călătorească acolo.
Și să nu fie nevoie în fiecare săptămână să se documenteze. Să poată să facă rezervări din timp, să existe un minim de predictibilitate în așa fel încât să vină o gură de oxigen pentru piața turistică."