Ministerul Mediului a publicat spre dezbatere publică propunerea ca accesul în ariile natural protejate să fie taxat. Tarifele pentru vizitarea ariilor naturale protejate vor fi stabilite de către administratorii sau custozii acestor areale şi trebuie să ţină cont, printre altele, de specificitatea obiectivului turistic şi serviciile oferite
Intrarea în ariile natural protejate se va face contra cost. Măsura, lăudabilă şi cu nimic diferită de cea luată cu mulţi ani în urmă de majoritatea ţărilor de pe mapamond, aduce cu ea atât o responsabilizare a turiştilor, dar şi pe cea a adminstratorilor. Astfel, odată cu introducerea acestor taxe, turiştii ar trebui să beneficieze de măsuri de securitate specifice, trasee turistice, locuri de campare, hărţi etc. La rândul lor, turiştii, pe lângă taxa de intrare, ar trebui să declare durata de vizitare, traseul pe care apreciază că vor merge şi, în cazul în care vor face fotografii sau filme, în alt scop decât cel personal, să plătească o taxa în plus pentru acestea, se arată în proiectul de act normativ, publicat de Ministerul Mediului spre consultare publică.
Aproape 1.000 de arii protejate
Reamintim că ariile natural protejate sunt zonele unde se află peşteri, lacuri, în fosile, avene, formaţiuni geologice, Vulcanii Noroioşi, focurile vii, Sfinxul etc. În prezent, România deţine circa 1.000 de arii naturale protejate reprezentând aproximativ 8% din suprafaţa României. De asemenea, în aceste zone intră şi Rezervaţii ale Biosferei şi anume: Delta Dunării, Parcul Naţional Retezat şi Pietrosul Rodnei. Tarifele pentru vizitarea ariilor naturale protejate vor fi instituite de către administrator/custode, care se avizează de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, se notează în document. În plus, la tarifele pentru fotografiat în scop comercial trebuie să se ţină cont de: utilizarea materialului realizat (albume, materiale publicitare, publicaţii diverse), tirajul publicaţiei şi impactul de promovare estimat.
Preţuri de acces în alte rezervaţii naţionale din lume
Parcul Naţional Plitvice din Croaţia este monument UNESCO şi este considerat cel mai vechi areal natural protejat din Europa. Accesul în acest Rai terestru costă 13 euro pentru un adult, în perioada aprilie-octombrie, şi 10 euro în restul anului. Copiii intre 7 şi 16 ani plătesc 50% din tarif. Parcul Naţional Yosemite este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din întreaga lume. Pentru un turist, biletul de intrare este 15 dolari, daca doriţi să intraţi cu maşina de până la şase locuri, vă costă 25 de dolari, fară să mai plătiţi biletul individual.