Acces în timp real la informațiile despre performanțele școlare. Circa 560 de instituții de învățământ vor utiliza catalogul electronic

Catalog electronic/Sursa foto: suntparinte.md

Republica Moldova. Procesul de digitalizare avansează în școlile din țară. În anul curent de studii, circa 560 de instituții de învățământ general vor utiliza catalogul electronic. Acesta este implementat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Sistemul include date despre evidența zilnică a reușitei și frecvenței elevilor. Este vorba de evaluări, note, comentarii, absențe, dar și temele predate la ore, temele de acasă, link-uri de conectare pentru lecțiile la distanță etc.

Acces în timp real la informații despre performanțele școlare ale elevilor

Datele sunt accesibile pentru elevi, profesori, dar și pentru părinți, care vor avea acces în timp real la informații despre performanțele școlare ale copiilor lor.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a remarcat că inițiativa face parte din planul de digitalizare a educației.

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova. Sursa foto/Dan Perciun

„Platforma permite o comunicare mai eficientă între profesori, elevi și părinți, facilitând schimbul de informații. Totodată, cadrele didactice și manageriale pot gestiona mai ușor evidența și reușita școlară a elevilor, reducând volumul de muncă și erorile în gestionarea datelor pe suport de hârtie. Inițiativa face parte din planul de digitalizare a educației”, a subliniat Dan Perciun.

Seminare de instruire a profesorilor

Pentru a instrui profesorii să utilizeze Sistemul Informațional Catalogul Electronic, MEC va organiza, în perioada 6-13 septembrie curent, 14 seminare în format online.

Instruirile vor fi desfășurate de către Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație. În cadrul acestora urmează să fie formați peste 500 de administratori de rețea și 10 mii de cadre didactice.

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a încurajat toate instituțiile să implementeze catalogul electronic. Solicitarea poate fi făcută până pe data de 12 septembrie la cancelaria@mec.gov.md.

Școală. Sursa foto: dreamstime.com

În anul de studii 2024 – 2025, în Republica Moldova vor activa 1 191 de instituții de învățământ general, dintre care 879 sunt în mediul rural.

Programul de politici privind digitalizarea în domeniul educației pentru anii 2024-2027 prevede dotarea tuturor instituțiilor de învățământ din țară cu computere și table interactive. Inițiativa prevede și dezvoltarea competențelor digitale a peste 10 mii de cadre didactice, achiziționarea sistemelor informaționale și a conținuturilor digitale.

Actualul program a fost elaborat cu sprijinul UNICEF și este în concordanță cu prioritățile naționale de digitalizare. Acesta se adresează învățământului general și tuturor instituțiilor educaționale aferente. Acțiunile sunt direcționate către asigurarea unei educații digitale incluzive pentru toți copiii, inclusiv pentru cei cu necesități speciale și cei din grupurile vulnerabile.