Sfârșitul democrației! Adevărul despre oligarhia capitalistă și creierul uman
- Antonia Hendrik
- 10 septembrie 2019, 15:39
Creierul uman nu este construit pentru autonomie, iar democrația va rămâne sub amenințare indiferent cine este la putere, avertizează un savant.
Chiar și în democrații vechi și consolidate precum Statele Unite, guvernarea democratică își va continua declinul și va eșua în cele din urmă, a declarat Shawn Rosenberg, punând pe jar lumea academică la întrunirea de la Lisabona.
Savanții consideră oligarhia capitalistă ca un fel de democrație
Realitatea este însă că trăim într-o oligarhie, nu într-o democrație. Şi avem exemple clare: AT&T deține CNN, Comcast deține MSNBC, Bezos deține Washington Post. Chiar și „mass-media locale” devin din ce în ce mai consolidate și sunt supuse unui control corporativ masiv, centralizat, precum Sinclair, National Amusement, ClearChannel etc.
Nu mai vorbim că oamenii își iau informaţiile de pe social media care proliferează știri false, și nu din ziare consacrate sau din vechile rețele de știri TV (ABC, CBS și NBC). Peste 10 milioane de oameni au văzut pe Facebook afirmația falsă că Papa Francisc a ieșit cu un mesaj în favoarea alegerilor lui Trump în 2016. A fost o ştire pe care au crezut-o mulţi. Aceasta a fost cea mai împărtășită poveste de pe Facebook în lunile anterioare alegerilor din 2016, relatează cercetătorii.
Academicienii s-au adunat la Lisabona în această vară pentru reuniunea anuală a Societății Internaționale de Psihologii Politice, timp de patru zile, notează Politico. Totul a mers ca pe roate până în clipa când unul dintre "regii" profesiei, Shawn Rosenberg , în vârstă de 68 de ani, a livrat un document-lucrare invitaţilor din sală.
Ce a provocat agitația?
Rosenberg, profesor la UC Irvine, a contestat o idee de bază despre America și Occident. Teoria lui spune aşa: "Democrația nu va mai dura". Şi că "președintele nu este cauza căderii democrației - chiar dacă reușita campanie populiste anti-imigraţie a lui Trump ar fi fost un simptom al declinului democrației".
Rosenberg, care a obținut diplome la Yale, Oxford și Harvard arată în teoria sa că, în următoarele câteva decenii, numărul de mari democrații în stil occidental de pe glob va continua să se micșoreze.
În locul democrației, spune Rosenberg, vor fi guverne populiste de dreapta care vor oferi alegătorilor răspunsuri simple la întrebări complicate, argumentând: "Democrația este o muncă grea și necesită mult de la cei care participă la ea. Este necesar ca oamenii să-i respecte pe cei cu puncte de vedere diferite față de ale lor. Solicită cetățenilor să poată analiza cantități mari de informații și să proceseze binele de rău, adevăratul de fals. Necesită grijă, disciplină și logică, dar nu mai e timp pentru asta", a spus academicianul.
Ceea ce a stârnit mulțimea a fost că Rosenberg a trecut dincolo de pesimism într-un defetism total. Ceea ce a zguduit mulțimea a fost că aparent îmbrățișa un fel de reverență pentru elitismul care nu mai este la modă în academie. Când a fost contestat pe acest front, el a insistat rapid că nu înseamnă să se exonereze de afirmațiile sale.
Concluzii: Dincolo de nemulţumirile faţă de ideile promovate la Lisabona de către Rosenberg, Convenția a acordat un premiu lui George Marcus, unul dintre fondatorii care și-a dedicat cariera promovând teoria optimistă potrivit căreia "ființele umane, prin natură, își reajustează ideile pentru a se potrivi cu lumea așa cum este și nu așa cum şi-ar fi dorit să fie... aşa cum cere democraţia".
Morala: Ceea ce se întâmplă în întreaga lume arată că extrema-dreapta acaparează şi prinde contur. Iar când vine vorba de SUA, problema ar putea fi mai mare decât credem. Liberalii se roagă pentru sfârșitul președinției Trump, dar dacă Rosenberg are dreptate, democrația va rămâne sub amenințare indiferent de cine este la putere.