Academicianul Eugen Simion, fost coleg de clasă cu autorul „Necuvintelor”: „Nichita rămâne un poet iubit, dar și dușmănit cu înverșunare”

Vineri se împlinesc 84 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu (31 martie 1933-13 decembrie 1983), prilej pentru prețioase aduceri aminte

Eugen Simion este unul dintre puținii oameni de cultură din România care ar putea să povestească despre Nichita, zile la rând, fără să-și plictisească ascultătorii. Și nu doar grație meseriei de critic literar, căreia îi face cinste, ci și pentru faptul că, la 11 ani, i-a fost coleg de bancă „zănatecului”, la Liceul I.L. Caragiale din Ploiești, apoi prieten apropiat până la desprinderea lui Nichita de pământ. Astăzi, când ne pregătim să-l evocăm din nou pe îndrăgitul poet, Eugen Simion are tolba cu amintiri la îndemână: „Mi-amintesc cum l-am cunoscut în liceu... Mi-a fost coleg de bancă, era imediat după mine la catalog. Preocupat pe atunci de lirica lui Topârceanu, crea balade în stilul acestuia, la un cerc literar unde mergeam împreună. Mai făcea, apoi, copii după poeziile lui Arghezi și Barbu. De fapt, Nichita a ieșit din mantaua lui Arghezi. S-a tras însă și din Ion Barbu sau Topârceanu”.

Nichita și Dimitrie Stelaru

Cine este Nichita Stănescu, ca poet? Eugen Simion e dezarmant de sincer: „Unii cred că este un mare poet, iar printre aceștia mă număr și eu, alții îl contestă, îl consideră un fel de Dimitrie Stelaru al epocii. Cred că Nichita, alături de Marin Sorescu, a inventat postmodernitatea românească. Se poate observa din volumul „În dulcele stil clasic” (1970), o replică dată lui Ștefan Augustin Doinaș pentru o controversă poetică mai veche. Revenind, consider că Nichita rămâne un poet iubit, dar și dușmănit cu înverșunare”.

Rasputin la curtea țaristă

Eugen Simion (foto mic) se încruntă ușor: „De ce spun asta? Corectam, de curând, o carte și am constatat, nu fără surprindere, că și Nichita, asemenea multor autori de valoare, a fost revizuit, contestat de posteritate. Contestat cu înverșunare. Mai mult, un om căruia nu vreau să-i pronunț numele, l-a numit pe Nichita un „Rasputin al poeziei românești”. Domnule, este o blasfemie! Nichita n-a fost un vrăjitor asociat la curtea țaristă. E adevărat, Nichita se trage din Rusia, dar dintr-un general alb, profesor la Școala Militară”.

Va fi premiat un poet de 100 de ani

Zilele acestea, Nichita Stănescu va fi celebrat și în orașul natal. „Va fi un seminar de poezie, unde se va recita, se va cânta, se va vorbi despre „poetul zănatec” - cum îi plăcea lui Nichita să se numească - născut în Piața Sârbească din Ploiești. Vor fi poeți din toată țară, dar și din străinătate. Mircea Ionescu- Quintus, poet la rândul lui, care a împlinit de curând 100 de ani, va fi premiat la inițiativa mea. Mă bucur pentru acest luru, pentru că el rămâne cel mai vechi liberal român”.