Academia Română începe construcția noului său sediu

Academia Română a anunțat lansarea lucrărilor pentru noul său sediu, care va fi amplasat în Parcul Academiei din București, aproape de actualul sediu istoric de pe Calea Victoriei 125. Proiectul include și reabilitarea sediului actual, construit la sfârșitul secolului XIX.

Contract de 152,7 milioane lei

Lucrările, gestionate de Compania Națională de Investiții, au primit undă verde prin Autorizația de construire nr. 314/119518 din 29 decembrie 2023. Durata de execuție este estimată la 42 de luni de la startul efectiv al lucrărilor, transmite Agerpres.

Proiectul "Reabilitare, consolidare, modernizare, extindere a sediului istoric al Academiei Române și construire corp nou Aulă" a fost inclus în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social în 2020 și aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1232/2021.

Contractul, semnat pe 14 septembrie 2022, are o valoare de 152.736.390,13 lei.

Academia Română va avea muzeu propriu

Proiectul vizează mai multe obiective: transformarea sediului istoric într-un muzeu, construirea unei noi aule și reabilitarea clădirii "Moxa".

Vechiul sediu al Academiei Române, înscris în categoria monumentelor istorice de către Ministerul Culturii, va fi reabilitat și transformat într-un muzeu. Construirea unei noi aule vizează realizarea unui nou corp, cu avea o suprafață de 8.500 de metri pătrați.

De asemenea, reabilitarea clădirii "Moxa" va urmări refuncționalizarea acesteia ca parte a sediului administrativ. La finalizare, complexul va avea o suprafață construită totală de 14.600 de metri pătrați.

Proiectul realizat de Popp&Asociații din București, sub coordonarea arhitectului Adrian Spirescu, se va derula în trei etape:

  • Etapa I: Construirea noului corp Aulă (C0).
  • Etapa II: Consolidarea și extinderea corpului de birouri (C8).
  • Etapa III: Modernizarea și transformarea sediului istoric într-un muzeu.

Serviciul juridic și de comunicare al Academiei Române a subliniat importanța acestui proiect pentru modernizarea și extinderea infrastructurii academice, consolidând astfel rolul Academiei Române în peisajul cultural și științific național.