Abuzurile politice în justiţie, la raport

Politicul presează înfăptuirea actului de justiţie în România. Este concluzia raportului realizat de "Iniţiativa pentru o Justiţie Curată". Semnatarii raportului mai atrag atenţia asupra eşecului Agenţiei Naţionale de Integritate şi atacă dur Consiliul Suprem al Magistraturii.

Într-un adevărat tur de forţă prin starea actuală din justiţie, semnatarii raportului atrag atenţia asupra stagnării în lupta împotriva corupţiei, a atacurilor politice şi legislative la adresa instituţiilor anticorupţie, a eşecului proiectului privind Agenţia Naţională de Integritate şi atacă dur Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Practic, singura scăpată de sub vizorul raportului este activitatea Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), a cărei lipsă de reuşite este pusă pe seama gravelor imixtiuni ale politicului în domeniu. „Deopotrivă, politicieni din parlament, guvern, dar şi reprezentanţi din Ministerul Justiţiei (MJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au blocat sistematic şi conştient eforturile de reformă a justiţiei şi eforturile anticorupţie“, se precizează în raport. CSM-ul, trei capete de acuzare. De criticile aspre nu scapă nici CSM-ul. Practic, Consiliului i se reproşează trei lucruri: lipsa criteriilor de competenţă şi etică profesională, lipsa de transparenţă decizională şi, din nou, lipsa unei strategii coerente de dezvoltare a resurselor umane. Dintre acestea, ultima este reluată în mai multe locuri din raport, insistându-se asupra faptului că, la trei ani de la punerea în aplicare a Strategiei de reformă, CSM nu a reuşit încă să determine câte locuri de judecător şi procuror sunt necesare raportat la competenţ ele actuale.

În fine, „ultima pe listă“ este situaţia ANI. Raportul arată că, printr-o modificare legislativă, Consiliul Naţional de Integritate (CNI), un organism politic, a dobândit competenţ a de a efectua verificări cu privire la declaraţiile de avere şi interese ale personalului ANI. „Modificarea nou introdusă oferă CNI un mecanism perfect de eliminare a inspectorilor incomozi“, susţine documentul.