În ultimi ani, mai multe raporate publice întocmite de diversele corpuri de control din cadrul Ministerului Agriculturii, au relevat abuzurile comise de directorul APIA Cluj, Adrian Zaharie, împotriva angajaților, printre care și șeful Biroului de Resurse Umane, Maria Marchiș.

Directorul APIA Cluj a angajat discreționar un număr însemnat de angajați, fără studii în domeniu și i-a dat afara, pe capete, pe funcționarii cu experiență. În acest sens, inspectorii Corpului de Control au stabilit că directorul Zaharie a convocat abuziv un număr însemnat de comisii de disciplină pentru a se răfui cu angajații APIA Cluj.

Maria Marchiș a ocupat funcția de șef al Compartimentului de Resurse Umane. Pentru că a vrut să scape de ea și să își impună un om de-al lui în această funcție, directorul APIA Cluj a început să îi caute angajatei nod în papură. Răfuielile lui Zaharie cu angajații APIA sunt la ordinea zilei.

EvZ a relatat și despre cazul directoarei econmice Gabriela Mateiu care a fost dată afară, mutată abuziv prin alte părți ale țării, și care a câștigat procesul cu APIA, instituție care trebuie a fost obligată să îi restituie o sumă foarte mare de bani. Mai multe puteți citi AICI.

Sancționată abuziv

După ce a fost luată la ochi, Maria Marchiș a fost mutată la noul Serviciul Juridic din Apia și sancționată cu 20 la sută din salariu deoarece nu și-ar fi efectuat în mod corespunzător atribuțiile de serviciu. ”După ce a dat-o afară pe doamna Mateiu, domnul director a reorganizat Serviciul Economic iar Resursele Umane au trecut la Departamentul Juridic. Ținta dânsului a fost să aducă altă persoană, pe doamna Natalia Marinela Rațiu, a cărui soț, Ovidiu Rațiu, este tot angajat al APIA CLuj, la Serviciul Controale de Teren, și care culmea a fost președintele Consiliului de Disciplină în cazul doamnei Marchiș”, spune un oficial din APIA Cluj.

Cu sancțiunea în buzunar, Maria Marchiș a fost mutată la Gherla, unde a făcut naveta pentru mai bine de șapte luni.

Maria Marchiș nu s-a lăsat umilită și a atacat decizia de sancționare în instanță. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis, în data de 14 septembrie 2017 să anuleze sancțiunea, iar APIA să restituie banii luați abuziv de la șefa Serviciului de Resurse Umane.

Concluziile Corpului de Control

Inspectorii Corpului de Control au descoperit că de la APIA Cluj au fost forțați să plece specialiști în agricultură, dar instituția a făcut angajări din rândul absolvenților de istorie și arhitectură, în total 30 de persoane. Inspectorii mai susțin că salariații incomozi au fost forțați să plece, fiind destituiți în baza unor decizii ale comisiei de disciplină, convocată „excesiv”.

O altă neregulă a constat în consumul enorm de carburanţi folosite de maşinile cu care circula directorul: într-un singur an acestea au consumat 25 de tone de carburanți. La momentul respectiv, Zaharie a negat aceste acuzaţii.