Abuzuri strigătoare la cer în Dosarul Băneasa. Realitatea a fost schimbată flagrant de procurorul DNA

Dosarul Ferma Baneasa

O serie de abuzuri în Dosarul Băneasa au fost comise de omul care a instrumentat acest caz foarte controversat.

Probleme și abuzuri mari în dosarul Băneasa. Procurorul de la DNA care a instrumentat acest caz este bănuit că ar fi dezinformat în mod repetat. Chiar și în rechizitoriul în urma căruia au fost trimiși în judecată rectorul Universității Agronomice București și Puiu Popoviciu. Profesorul Ioan Niculae Alecu și omul de afaceri au și fost condamnați.

Însă, dezinformările nu au încetat, după cum anunță cetățeanul.net. Nicolae Marin, procurorul care în prezent este adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, a întocmit un rechizitoriu. Și aici, și în informările DNA se acuză în mod fals. Faptul că terenul din Băneasa adus de Universitate ca aport de capital în societatea care deține cel mai mare mall din țară a fost subevaluat. La prețul de un dolar pe metrul pătrat.

Dosarul Băneasa, marcat de abuzuri uluitoare

Însă, valoarea aportului a fost mai mare decât prețul pieței de la acea dată, conform sursei citate. În plus, cei de la DNA au spus că au fost încălcate acte normative. Doar că la data respectivă acestea nu erau în vigoare. Conform rechizitoriului întocmit de procurorul Nicolae Marin, în perioada 2000-2004, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) București, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Puiu Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparținând domeniului public al statului.

Ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri. Procurorul a acuzat că statul ar fi fost prejudiciat cu 335.387.260 lei. În timp ce prejudiciul cauzat USAMV București ar fi fost de 619.472.218 lei – valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA.

Cele 100 de hectare (999.999 mp) au fost evaluate la 20 de dolari metrul pătrat

Primul aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, făcut în perioada mai-iunie 2003, a fost de 167,4 hectare teren agricol. Dintre acestea, 100 de hectare erau în procedură de scoatere din circuitul agricol. În consecință, cele 100 de hectare (999.999 mp) au fost evaluate la 20 de dolari metrul pătrat.

Întreg terenul a fost evaluat astfel la 23,94 milioane de dolari. Rezultând o valoare medie de 14,3 dolari/mp (restul suprafeței rămasă teren agricol a fost evaluată la 1,5 dolari/mp). Adică, de 14 ori mai mult decât a comunicat public procurororul DNA Nicolae Marin.

În octombrie 2004, USAMV a făcut cel de-al doilea aport la capitalul social al Băneasa Investments, 53 de hectare, din care 32,5 hectare urmau să fie scoase din circuitul agricol. Și acestea din urmă au fost evaluate la 10,93 dolari/mp – adică de aproape 11 ori mai mult decât a susținut procurorul Marin!

În aceste condiții, procurorul DNA nu a mai făcut corecturile de rigoare.