Viitoarea lege a pensiilor aduce vești bune în special pentru cei care au optat pentru continuarea studiilor superioare, cu master și doctorat. Și mamele care au cel puțin trei copii vor avea dreptul de a se pensiona cu 6 ani mai devreme. Mai mult, sistemul va fi mai transparent și mai accesibil prin formula modernă a CNAS de a expedia, la adresa fi ecăruia, un raport lunar sau trimestrial, printat, care refl ectă contribuția personală sau a anagajatorului.
Noutățile din noua lege a pensiilor, anunțate duminică seara de Liviu Dragnea acoperă în mare parte unele dintre cele mai controversate probleme expuse în ultimii ani.
Masteranzii și doctoranzii vor avea puncte de pensie în plus, în funcție de vechimea diplomelor lor. Un avantaj mult așteptat de cei care și-au tocit coatele pe bănicile școlilor.
Noua formulă de calcul a pensiei
Noua formulă de calcul va intra în vigoare din 2021, iar aceasta se va realiza mult mai simplu: numărul de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR va ajunge la 75 de lei din 2020 și valoarea va crește în fiecare an cu rata inflației.
La momentul actual, se calculează pensia cu numărul de puncte acumulat de fiecare angajat, împărțit la 35 și înmulțit cu valoarea punctului de pensie.
„Legea îndreaptă inechitățile istorice, vorbim de oameni la pensie care, cu număr de ani egal de muncă, oameni cu condiții similare, au pensii diferite. Este o lege a justiției sociale. Nicio pensie nu scade. Toate pensiile vor crește” , a declarat Dragnea, duminică.
Un fel de extras de cont, prin poștă
De asemenea, o mare schimbare benefică este sistemul de informare a cetățeanului cu privire la contribuțiile sale – efectuate chiar de el sau de către angajator. Asemănător sistemului de pensii private, oamenii vor primi la adresa de domiciliu o scrisoare informativă periodică în care să-și cunoască numărul de puncte acumulate, dacă se află la zi cu plățile sociale și dacă angajatorul a efectuat plata contribuțiilor.
Minim 5 noi surse de venit, la recalculare!
Legea pensiilor introduce minim 5 noi surse de venit pentru recalcularea pensiei. Într-un document oficial, din 23 mai 2018, Ministerul Muncii condus de Lia Olguța Vasilescu enumeră „schimbări aduse de noua lege a pensiilor”. Una din modificările fundamentale va fi „utilizarea (la calculul pensiei, n.red), pentru perioadele anterioare datei de 01.04.2001, a venitului total lunar realizat pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale, cu includerea sumelor cu titlu de acord global, orele suplimentare, primele, al 13-lea salariu și alte adaosuri”, potrivit Ministerului Muncii.
O variantă luată în calcul de guvernanți, în viitoarea lege a pensiilor, este că persoanele care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani vor avea „statut de asistat social” și vor încasa o pensie minimă garantată, în valoare de 640 de lei în acest moment.
Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, această pensie minimă nu va crește în același ritm cu pensia pe care o primește o persoană cu stagiu de cotizare de 15 ani. Mai exact, pensia minimă nu va crește odată cu punctul de pensie, ci doar „atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime”, potrivit ministrului.