Abramovici pregătește cea mai mare tranzacție din istoria fotbalului
- Andrei Călin
- 27 septembrie 2018, 00:53
Supărat pe autoritățile din Marea Britanie, magnatul rus a scos la vânzare clubul Chelsea Londra. 3,3 miliarde de euro cere patronul, care a refuzat deja o ofertă de 2,2 miliarde.
Roman Abramovici (51 de ani) est e de neclintit. Multimiliardarul rus vrea să s cape de Chels ea Londr a și a scos clubul la vânz are pentru suma de 3 ,3 miliarde de eur o. Dacă se va concretiza, tranzacția va deveni cea mai mare din istoria fotbalului.
A refuzat o ofertă de 2,2 miliarde de euro
Ultima mare mutare de acest gen - vânzarea clubului AC Milan - s-a realizat pentru suma de 700 de milioane de euro. Abramovici s-a mut at în Isr ael și est e supărat pentru că n-a mai primit viză de ședer e în Marea Britanie. În ultimele luni, rusul a căutat un cumpărăt or pentru clubul de pe „St amford Bridg e” și chiar a primit o ofertă. 2,2 miliarde de euro i-a pr opus Sir Jim Ratcliff, dar Abr amovici n-a fost mulțumit și a refuzat. Patronul celor de la Chelsea a transformat în aur un club pe care l-a achiziționat în 2003, plătind 140 de milioane de lire sterline. Până la sosirea magnatului, londonezii câștigaseră un singur titlu intern. După, au triumfat în Premier League de cinci ori.
L-a dat în judecată pe Adrian Mutu
De asemenea, Abramovici și-a îndeplinit și mar ele vis: câștig area Ligii Campionilor, perf ormanța fiind r ealizată în 2012. De Abramovici se leagă și numele unui f otbalist r omân. A drian Mutu s-a numărat printre primele transferuri făcute de Abramovici, dar și printre cele mai dezastruoase. După ce a fost concediat, în urma scandalului „cocoain”, „Briliantul” s-a luptat în instanțe cu fosta echipă.
11 ani a dur at litigiul c are se învârtea în jurul unei despăgubiri de 22 de milioane de euro. În cele din urmă, cererile londonezilor s-au do vedit a fi nef ondate, atât timp cât ei îl dăduseră afară pe jucător.
A fost orfan, a furat un tren și a făcut miliarde în era Boris Elțîn
Născut pe 2 4 oct ombrie 1966 în or aşul S aratov (Rusia), R oman Abr amovici a f ost un c opil orf an la vâr sta 4 ani, care a studiat în șc oli public e. Ca student nu a a vut rezultate excepționale, dar inspir ația de după i-a schimbat cursul vieții. A servit Armata Sovietică vreme de 2 ani, iar după alte meserii avute în slujba țării a devenit afacerist de suc ces, fiind mâna dreaptă a unui alt nume mar e din Rusia, Boris Berezovsky.
Episodul „trenul cu motorină” rămâne o enigmă
Datorită influenţelor în lumea politică, Abr amovici s-a transformat tr eptat într -unul dintre oligarhii Rusiei. La vârsta de 25 de ani era deja un afacerist de succes, și se spune că și-a clădit averea prin fraudă.
În 1992, Abramovici a fost acuzat că a falsificat intenționat documente pentru 3 milioane de litri de motorină transportată în 55 de vagoane, dispărută subit, și în urma căreia a avut de câștigat 3,8 miliarde de ruble. Cazul a fost clasat fără prea mari eforturi. A vea legături strâns e și de amiciție, în anii ’ 90, cu președintele de atunci al Rusiei, Boris Elțîn. În 1 995, Elţîn a emis un or din prin c are a fost înfiinţată s ocietatea Sibneft (unde Abr amovici și B erezovsky erau parteneri), care a urcat imediat în top 20 cele mai mari c ompanii petr oliere din lume.
În 2001, B erezovski i-a vândut lui Abr amovici 4 3% din Sibneft c ontra sumei de 1,3 miliar de de dolari, dar lucrurile s-au c omplicat pentru cei doi, ajungându-s e la pr oces. Berezovski își cere partea, după c e actualul p atron al lui Chelsea a scos din vânz area a 72% din companie către Gazprom suma de 1 3,1 miliarde de dolari, în 2005.
Deține cel mai mare iacht din lume
Se mai spune că R oman Abramovici a finanţat c ampania elect orală a lui Elţîn din anul 1 996 şi făc ea lobb y pentru pr opuneri ale gu vernului. Astăzi, presa specule ază că oligarhul ar avea o r elaţie apropiată şi cu preşedintele Vladimir Putin. În ciuda trecutului misterios în af aceri, rusul nu duc e nicidecum lipsă de bani.
El a cheltuit 450 de milioane de dolari pentru „Eclipse”, un iacht privat (cel mai mare din lume), dotat cu sistem de detectare a rachetelor și un submarin propriu. Ba mai mult, în 2008 , i-a dăruit iubitei sale 40 de hectare de teren de pe Lună. Între 2000 și 2013, magnatul rus a fost guvernatorul regiunii defavorizate Ciuk otka, în Extr emul Orient rus.
Suspicioasă, Elveția l-a interzis
Marea Britanie nu i-a mai dat dreptul la viză, motiv pentru care Abramovici a apelat la cetățenia israeliană, așa cum erau și părinții săi. Miliardarul rus și-a depus cererea de rezideță și în Elveția, dar nici acolo nu a găsit lapte și mierei. Statul elvețian nu i-a acordat acest drept, deoarce Poliția îl consideră un potențial pericol pentru siguranța șării, tocmai din cauza suspiciunilor de spălare de bani și posibilelor contacte cu lumea interlopă. Aceste lucruri au fost, ulterior, negate de oligarh. „În ciuda numeroaselor tentative, Poliția federală elvețiană a eșuat în a găsi dovezi concrete împotriva clientului meu”, a adăugat avocatul lui Roman Abramovici. Deși este un paradis fiscal, Elveția nu a mai acordat reședință persoanelor controversate sau suspecte.