Călin Popescu Tăriceanu este politicianul de la Putere care stă cel mai bine în sondajul realizat de BCS pe un eșantion reprezentativ. Traian Băsescu este considerat președintele care a făcut cel mai mult pentru România, iar 76 la sută dintre repondenți doresc eliminarea pensiilor speciale.

 

Caracteristicile politicienilor

Participanții la sondajul BCS au indicat cuvinte care să-i caracterizeze pe Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Președintele ALDE este politicianul care a obținut cele mai multe atribute pozitive. Aproape 21 la sută dintre cei intervievați îl văd pe Tăriceanu ca un politician abil, diplomat, viclean și cu experiență. Președintele Senatului este caracterizat și ca fiind „o inimă zburdalnică” și carismatic. Klaus Iohannis este văzut de majoritatea repondenților indiferent și nehotărât. Șeful statului încă este asociat cu expresia „pas cu pas”, dar și cu Ardealul și calmitatea. Liviu Dragnea este caracterizat de peste 35 la sută dintre intervievați ca fiind „penal”, „ciorditor” și „infractor”. Șeful PSD este văzut ca „luptător” și „perseverent” de 4 la sută dintre repondenți. Gafele de exprimare ale premierului Viorica Dăncilă se pare că au rămas în memoria colectivă. Mai mult de 45 la sută dintre participanții la sondaj o consideră „analfabetă” și o asociază cu expresia „20-20”. Mai mult de 15 la sută dintre intervievați au numit-o „blonda lui Dragnea” și o consideră „docilă”.

 

Rolul Corinei Crețu

Românii consideră că cea mai importantă însușire a unui europarlamentar este pregătirea profesională, apoi să fie patriot, în timp ce cunoașterea unei limbi străine ocupă un loc codaș. De asemenea, sondajul BCS arată că europarlamentarul Corina Crețu este preferata românilor în privința reprezentării țării la nivel european. La o întrebare liberă despre europarlamentari, aproape 12 la sută dintre repondenți au indicat-o pe Crețu, în timp ce 43 la sută nu au știut numele unui eurodeputat român.

 

Dezastru pentru PSD

Potrivit sondajului, pe social-democrați nu-i așteaptă un an electoral foarte promițător. Liderii partidului nu stau foarte bine la capitolul încredere, iar Guvernul nu este apreciat pentru cum conduce țara. Repondenții îl văd pe Călin Popescu Tăriceanu cel mai potrivit să conducă Executivul din partea coaliției de guvernare. Liviu Dragnea se află pe poziția a treia, fiind depășit și de Gabriela Firea, cea mai mare contestatoare a sa din interiorul partidului. Premierul Viorica Dăncilă îl urmează, în sondaj, pe șeful său de partid. Întrebarea fără variante de răspuns a fost adresată și în privința unui guvern format din partidele din Opoziție. Executivul format din PNL, USR și PMP ar trebui să fie condus de Traian Băsescu, consideră cei mai mulți dintre cei intervievați. În variantele de răspuns pentru premier din partea Opoziției apare și Călin Popescu Tăriceanu, indicat de aproape doi la sută dintre repondenți.

 

Președintele și primarii

Sondajul BCS arată că cetățenii au cea mai mare încredere în primarii din localitatea de proveniență și mai mult de jumătate dintre repondenți ar dori alegeri locale în două tururi de scrutin. Peste 80 la sută dintre români nu sunt de acord ca politicienii cu probleme penale să ocupe funcții publice și tot atâția ar dori confiscarea averilor celor condamnați pentru corupție. Aproape 24 la sută dintre cetățeni nu au deloc încredere în președintele Klaus Iohannis, în timp ce 12 la sută au foarte mare încredere.

În ceea ce privește alegerile prezidenţiale, 19,1% dintre repondenți au spus că ar vota candidatul PNL în primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar 14,4% PSD. Candidatul PMP ar fi votat de 6,2% dintre alegători, ALDE 5,7%, USR 5,3%. MRÎ 5,2%, Pro România 5,0%, UDMR 3,0%, candidatul altui partid 2,9%. 29,3 dintre repondenți s-au declarat nehotărâți, iar 3,9% nu vor vota.

 

Te-ar putea interesa și: