Evenimentul Zilei > Actualitate > ABC-ul greşelilor ce te pot duce în incapacitate de plată, pentru că eşti român
ABC-ul greşelilor ce te pot duce în incapacitate de plată, pentru că eşti român

ABC-ul greşelilor ce te pot duce în incapacitate de plată, pentru că eşti român

Mulţi români achiziţionează adesea diverse produse şi servicii financiare fără a consulta mai multe oferte, dar se auto-evaluează ca fiind foarte pricepuţi în gestionarea banilor, procentul celor care gândesc astfel despre ei înşişi în România fiind mai mare decât media europeană, potrivit unui studiu pe tema educaţiei financiare realizat în noiembrie de Novel Research.

Când au probleme cu rambursarea creditelor, mai puţin de 20% dintre români încearcă să găsească o soluţie, restul aşteptând să fie contactaţi de creditor, în vederea găsirii unei soluţii. Acestea sunt doar câteva greşeli din cauza cărora românii ajung în situaţii de blocaj financiar, cum ar fi incapacitatea de plată a creditului.

Greu cu economiile

Aproape jumătate dintre românii chestionaţi în cadrul studiului declară că nu reuşesc
să economisească bani pentru că nu câştigă suficient.

Dintre cei care economisesc, locuitorii din mediul urban, cu excepţia Bucureştiului, declară că pun bani deoparte în mod constant, în timp ce bucureştenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante şi investiţii.

Românii din mediul rural se înscriu preponderent în categoria celor care nu au suficienţi bani pentru economii.

Grijulii cu bugetul

Românii sunt grijulii când vine vorba despre gestionarea propriilor finanţe. 70% declară că ţin o evidenţă atentă a cheltuielilor şi a datoriilor (dintre care 24% ţin o evidenţă scrisă), în timp ce doar 6% nu ştiu cât cheltuiesc sau cu cât îşi depăşesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei în România îi revine în mare parte femeii (55%), existând o diferenţă semnificativă faţă de bărbaţii preocupaţi de administrarea banilor.

Aproximativ o treime dintre români declară că nu înţeleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu înţeleg produsele instituţiilor financiare. De exemplu, aproape jumătate dintre români nu ştiu deloc ce reprezintă dobânda variabilă a unui credit sau o înţeleg greşit. Acest lucru poate explica de ce 87% declară că preferă creditele cu dobândă fixă.

Mai mult, atunci când achiziţionează produse şi servicii financiare, aproape 40% dintre români nu consultă ofertele altor furnizori.

Doar 19% din debitori caută o soluţie când au probleme

Românii reacţionează în mare parte emoţional când vine vorba despre datorii. Atunci când se confruntă cu întârzierea la plată a creditelor, o treime dintre ei aşteaptă ca instituţia financiară să le prezinte o soluţie şi doar 19% acţionează pentru a găsi informaţii şi soluţii pentru reluarea plăţilor.

De exemplu, 29% dintre români consideră Internetul o sursă importantă de informaţie, pentru a afla sfaturile şi recomandările altor persoane care s-au confruntat cu dificultăţi în plata ratelor. Platforme online de informare şi consiliere precum BugetulFamiliei.ro sunt astfel o soluţie din ce în ce mai utilizată.

Studiul arată că diferenţa dintre percepţia românilor asupra nivelului lor de cunoştinţe în domeniul financiar şi gradul real de educaţie financiară este semnificativă. 75% dintre români se auto-evaluează ca fiind buni sau foarte buni în gestionarea banilor şi, implicit, a finanţelor personale.

Prin comparaţie, la nivel global, doar 59% dintre respondenţii studiului publicat de WARC (World Advertising Research Center) în septembrie 2011 s-au autoevaluat la acelaşi nivel.

Cel mai bine cred că se descurcă în administrarea banilor femeile cu studii superioare şi cu venituri de peste 1.500 de lei. De asemenea, respondenţii cu studii universitare se evaluează ca fiind mai pregătiţi în raport cu finanţele proprii decât cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitivă fiind direct proporţională cu nivelul de educaţie.

Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial România şi a fost realizat în noiembrie de compania de cercetare de piaţă Novel Research pe un eşantion reprezentativ de 1.023 de respondenţi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: