Mitingul neautorizat de la Palatul Cotroceni s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 16.00. Liderii sindicali le-au propus să finalizeze protestul de azi şi să revină în stradă pe 7 octombrie, la mitingul de Ziua Internaţională a Muncii Decente.
16.17. Bogdan Hossu şi ceilalţi lideri sindicali ai "Cartel Alfa" le-au propus sindicaliştilor care protestează la sediul Preşedinţiei să plece acum şi să revină la Palatul Cotroceni în 7 octombrie, când va fi organizat mitingul de Ziua Muncii Decente. Hossu le-a motivat că acum nu sunt pregătiţi să rămână non-stop în stradă, pentru că unii trebuie să intre în această seară la serviciu şi nu au apă şi mâncare pentru mai mult timp.
- "Preşedintele ne-a transmis prin consilierul său că nu vine să vorbească cu noi, considerând mitingul ilegal. Probabil va veni când vom fi mai mulţi şi vom bloca Administraţia Prezidenţială", a spus Bogdan Hossu
14.20 Din cei peste 6.500 de sindicalişti din Poliţie, Vamă şi din Administraţia Penitenciarelor care au plecat din Piaţa Victoriei spre Palatul Cotroceni, în acest moment au mai rămas 2.500 de persoane. Traficul între Piaţa Victoriei, strada Ştirbei Vodă, bulevardul Eroilor şi Palatul Cotroceni a fost blocat aproape o oră. Sindicaliştii strigă lozinci dure la adresa preşedintelui. Surse oficiale spun că şeful statului nu se află în acest moment în Palatul Cotroceni, iar manifestanţii se vor întâlni cu un consilier de stat. Traficul este restricţionat doar în faţa Cotroceniului. Vasile Blaga, Ministrul Administraţiei şi Internelor, aflat în Bistriţa, a declarat că cei care au organizat acest marş spontan, în afara protestului care trebuia să se desfăşoare în Piaţa Victoriei, conform autorizaţiei, vor răspunde penal.
Protestul urma să se desfăşoare doar în Piaţa Victoriei, de la ora 11.00, până la ora 18.00.
"Orice manifestare care contravine legii va fi sancţionată. Ei aveau de respectat nişte reguli. Este prima manifestaţie la care se încalcă aceste reguli. Nu este nicio problemă, cei care au organizat marşul vor răspunde legal", a mai spus Blaga. "Vreau să vă spun că n-a fost şi nici nu este o bucurie pentru Guvern să ia măsuri antipopulare. Puteam să nu luăm aceste măsuri, puteam să mai tragem de timp şi să vedem că la un moment dat nu mai puteau şi plătite pensiile şi salariile", a mai spus ministrul de interne.
În replică la unul dintre motivele pentru care poliţiştii au ieşit în stradă, salariile mici, Vasile Blaga a ţinut să amintească faptul că această categorie de bugetari au totuşi salarii mai bune decât alte categorii de funcţionari publici:
"Salariile în Poliţie nu sunt mari, dar compartiv cu restul bugetarilor nu sunt cele mai mici. Discutăm de venituri, nu de salarii. Eu îi rog să îşi facă datoria şi să îşi aducă aminte că anul trecut nu au avut plătit niciun drept şi am reuşit cu eforturi foarte mari ca să le plătesc drepturile de chirie pe care domnul Nica nu le plătise, al 13-lea salariu, drepturile de echipament, toate am reuşit să le plătesc. Încet, bazându-ne pe o creştere economică sănătoasă, vom reuşi să îndreptăm lucrurile şi să începem să asigurăm dotări ca şi cele din 2006. Nu ştiu ca cineva până la mine să mai fi cumpărat vreo maşină pentru Poliţie sau măcar să le repare pe cele pe care le-am cumpărat atunci", a declarat Blaga în această după-amiază. 14.18 Ioana Preda, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti, a mai precizat că mai sunt restricţii între Răzoare şi Şoseaua Cotroceni, iar Şoseaua Cotroceni va fi redeschisă în cel mai scurt timp.
14.15 Traficul este restricţionat doar în faţa palatului, respectiv pe Bulevardul Geniului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti, Ioana Preda. Arterele blocate de trecerea coloanei de protestatari, în marşul care a început din Piaţa Victoriei şi a continuat pe strada Ştirbei Vodă, bulevardul Eroilor şi Academia Militară, sunt acum redeschise circulaţiei. 14.07 Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa", alături de alţi cinci membri ai delegaţiei care reprezintă sindicaliştii se întâlneşte cu consilierul de stat Gabriel Pişcociu.
13.49 Protestarii s-au întors cu spatele la Palatul Cotroceni şi, în grup, au arătat degetul mijlociu.
13.45 Mulţimea de sindicalişti nemulţumiţi s-a adunat în jurul Palatului Cotroceni, unde jandarmii au instalat deja garduri de protecţie. Jandarmii au spus că sunt pregătiţi să intervină împotriva colegilor de breaslă care îşi arată astăzi nemulţumirea faţă de măsurile anticriză ale Guvernului Boc. Mulţimea dă semne de nervozitate. Au înjurat, au scandat lozinci împotriva preşedintelui şi continuă să arunce cu sticle goale şi şepci în curtea Palatului Cotroceni.
13.33 După ce au huiduit, înjurat şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu, în faţa intrării oficiale a Palatului Cotroceni, timp de cinci minute manifestanţii se îndreaptă spre statuia Leul. "La puşcărie!", "Jos Băsescu", "Ieşi afară jigodie ordinară", "Demisia" - au fost lozincile strigate de poliţiştii protestatari şi cei solidari lor. 13.30 Revendicările protestatarilor vor fi primite, la Cotroceni, de către Gabriel Pişcociu, consilier de stat pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă.. 13.27 Aproximativ 400 de jandarmi încearcă să facă faţă valului de mulţime care se află în faţa Palatului Cotroceni. 13.26 Cu toate că au spus că vor arunca cu chipiurile în curtea Palatului Cotroceni dacă Traian Băsescu nu se va întâlni cu delegaţia sindicaliştilor, protestatarii nu au mai avut răbdare şi au început să arunce cu peturi, chipiuri şi şepci. Manifestanţii au început să strige "Ieşi afară javră ordinară", aruncând cu lumânări.
13.25 Trupe de intervenţie de la Jandarmerie se află în partea de est a Palatului Cotroceni, unde se află acum cei mai mulţi protestatari.
13.20 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, la Târgu Mureş, că poliţiştii care participă la protestul sindicatelor aveau de respectat nişte reguli, iar organizatorii marşului spontan vor răspunde legal. "Ei aveau de respectat nişte reguli. Este prima manfestaţie la care se încalcă aceste reguli. Nu este nicio problemă, cei care au organizat marşul vor fi traşi la răspundere în faţa legii", a precizat Blaga.
13.15 Cei peste 6.000 de sindicalişti se află în faţa Palatului Cotroceni, unde îl aşteaptă pe Traian Băsescu. Organizatorii au format o delegaţie care doreşte să se întâlnească cu şeful statului.
13.05 Protestatarii au trecut pe lângă Academia Militară. În fruntea coloanei se află Bogdan Hossu, preşedintele "Cartel Alfa", vicepreşedintele Romulus Nistor şi liderul poliţiştilor, Marius Gruia.
13.00 Organizatorii acestui protest au declarat că dacă preşedintele Traian Băsescu nu va primi o delegaţie pentru a purta discuţii cu reprezentanţii sindicaliştilor, atunci vor arunca chipiurile şi şepcile în curtea Palatului Cotroceni. "Dacă preşedintele Băsescu nu primeşte o delegaţie a sindicaliştilor şi, din informaţiile mele, nu-i va primi, atunci curtea Cotroceni va fi plină de şepcile poliţiştilor", a spus Bogdan Hossu, preşedintele "Cartel Alfa".
12.55. Poliţiştii sunt tot mai aproape de Palatul Cotroceni. Ei scandează: "Du-te, Băsescu, după Ceauşescu!"
12.50 Aproape 10 autobuze RATB sunt blocate pe Bulevardul Eroii Revoluţiei. Acestea au tras pe dreapta pentru a lăsa mulţimea să treacă. Protestatarii sunt la câteva minute distanţă de Palatul Cotroceni.
12.33 Circulaţia pe strada Ştirbei Vodă este paralizată. Protestatarii se organizează din mers.
12.00 Conform estimărilor Jandarmeriei Capitalei, în Piaţa Victoriei s-au adunat aproximativ 6.000 de persoane. Sindicaliştii continuă protestele care au debutat miercuri în Capitală, ca urmare a măsurilor anticriză luate de Guvernul Boc. Protestul de astăzi se mută la Palatul Cotroceni
Sindicaliştii care protestează astăzi în Piaţa Victoria au anunţat că la ora 12.30 se vor deplasa spre Palatul Cotroceni. Anunţul a fost făcut de Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa".
Hossu a precizat că protestatarii doresc să discute cu preşedintele Traian Băsescu. Premierul Emil Boc se află în aceste zile peste Ocean, în SUA, unde participă la Adunarea Generală a ONU.
Aflat în vizită la Bistriţa, Blaga a declarat: "Nu există o normă de restructurare, dar, din păcate, azi-mâine nu va mai trebui să fac mari restucturări în Poliţie ca număr de oameni pentru că mulţi nu mă ascultă. Aproape în fiecare zi vedeţi, din păcate, colegi arestaţi pentru că mulţi dintre ei nu îşi fac treaba. Din păcate, ei se vor restructura singuri. Nu am stabilit norme pentru dat oameni afară, ci pentru a rămâne oameni înăuntru".
Blaga a declarat în urmă cu câteva zile că efectivul de poliţişti ai României este peste media Uniunii Europene. Conform datelor oficiale, în acest moment sunt 54.000 de poliţişti, cărora li se adaugă 30.000 de cadre din Poliţia Militară şi din Jandarmerie.
"Acolo unde se spune că nu sunt poliţişti în ordine publică este clar că avem de-a face cu un management ineficient pentru că numai în anul acesta au intrat în Poliţie 3.000 de oameni. Este vorba de trei promoţii, cea de anul trecut, plus două de anul acesta. Desigur că avem suficienţi oameni. Depinde de noi să facem eficientă Poliţia", a mai declarat Vasile Blaga.
A treia zi de proteste. Poliţiştii au ieşit în stradă
Reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex s-au adunat astăzi în Piaţa Victoria unde continuă protestele care au început miercuri. Poliţiştii şi vameşii, alături de ofiţeri şi angajaţi civili din penitenciare se alătură colegilor sindicalişti din economie. Aceştia sunt nemulţumiţi de măsurile anticriză luate de Guvernul Boc.
Poliţiştii au precizat că sunt dispuşi să continuă manifestările şi săptămâna viitoare. Poliţiştii au venit în Piaţa Victoria îmbrăcaţi în uniformele de serviciu. Aceştia sunt nemulţumiţi de tăierile salariale de 25%, orele suplimentare neplătite, lipsa logisticii, creşterea vârstei de pensionare, deşi statistica arată că speranţa lor de viaţă este de numai 62,5 ani, eliminarea nedreaptă a pensiilor speciale aferente statutului lor.
Vasile Licu, preşedintele Pro Lex, a declarat, citat de Agerpres, că "indiferent de apartenenţă, reprezentanţii tuturor organizaţiilor sindicale şi profesionale ale poliţiştilor şi personalului contractual din MAI fac tot ce le stă în putinţă pentru organizarea, mobilizarea şi asigurarea participării tuturor poliţiştilor, care au înţeles că numai prin ieşirea în stradă la proteste mai pot schimba ceva".