Editura Evenimentul si Capital

A scăpat de Ceauşescu? Una dintre cele mai importante icoane FĂCĂTOARE DE MINUNI din România | VIDEO

14-08/icoanacentralaindex-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 2125 Vizualizari

Se află la Mănăstirea Mihai Vodă din Bucureşti. Ctitorie a Marelui Voievod Mihai Viteazul, mănăstirea fost ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea în urma unei făgăduinţe facută Sfântului Nicolae.

Este considerată una dintre cele mai importante icoane făcătoare de minuni din România. Din consemnările cronicarului muntean Radu Popescu şi ale cronicarului maghiar Szamosközy Istvan reiese că pe vremea când Mihai era Ban al Craiovei, fiind condamnat la moarte de către Alexandru Vodă cel Rău, în drum spre locul execuţiei, a cerut voie gărzilor să intre să se închine în Biserica Albă-Postăvari (demolată în timpul regimului comunist).

Şi-a ţinut făgăduiala

Aici s-a rugat în faţa icoanei Sfântului Nicolae, căruia i-a făgăduit că îi va înălţa o mănăstire în apropiere, dacă îl scapă de la moarte. Rugăciunea i-a fost ascultată şi, ajuns la locul execuţiei, călăul, speriat de chipul măreţ al Banului Craiovei, a aruncat securea spunând că nu poate să îl omoare pe acest om. Scăpând de la moarte, Mihai şi-a ţinut făgăduiala şi a ridicat Mănăstirea cu hramul Sfântului Nicolae, cunoscută sub numele de Mănăstirea Mihai Vodă, bijuterie arhitectonică şi monument UNESCO. În timpul regimului comunist, biserica a scăpat miraculos de buldozere, în legătură cu acest lucru circulând următoarea lergendă urbană: se spune că în preziua demolarii, Ceauşescu ar fi avut un vis cumplit, care l-a determinat să renunţe la demolare şi să accepte soluţia mutării.

A ieşit la iveală

Biserica a fost translatată 289 metri din Dealul Spirii (Dealul Uranus) în spatele clădirilor ce mărginesc Splaiul Independenţei, pe strada Sapienţei, după care a fost închisă şi nu s-a mai slujit în ea până în anul 1994. În timpul lucrării de restaurare a ieşit la iveală inscripţia cu numele Icoanei, Odighitria, însemnul donaţiei facute de monahul Ioan din Rusicon (Muntele Athos), anul 1666 şi semnătura acestuia. Odighitria (Hodighitria) înseamnă “cea care te povaţuieşte şi care te întâmpină”, “te previne înainte de necazuri”. Icoana era un dar pentru Mihai Viteazul, însa a ajuns la Bucureşti la mult timp după moartea voievodului.

Mai ales

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI