A plouat cu ajutoare sociale la Primăria Capitalei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a luat ieri o serie de hotărâri care vizează rezolvarea unor probleme sociale, din domeniul sănătăţii, educaţiei sau al integrării pe piaţa muncii.

Bucureştiul va avea propriul sistem destinat sănătăţii femeii şi de asistenţă pentru seniori. În acest sens vor fi înfiinţate două centre, „Sfânta Agatha” şi „Reţeaua metropolitană”.

Reţeaua „Sfânta Agatha” va avea ca scop screenengul cancerului la sân şi al cancerului de col uterin.

Vor exista o serie de puncte medicale în acest sens. Alături de Clinica „Sfânta Agatha” vor mai fi deschise centre în cadrul spitalelor „Prof. dr. Panait Sîrbu”, „Filantropia”, „Dr. I. Cantacuzino”, „Nicolae Malaxa” şi „Sf. Maria”.

Cursuri de calificare

Tinerii care au absolvit sistemul naţional de educaţie, cât şi cei care au abandonat cursurile, vor putea să urmeze stagii de calificare sau de perfecţionare. Aceasta, în cadrul programului „Bucureşti, oraşul tinerilor activi pe piaţa muncii”.

Grupul ţintă îl constituie 2.000 de persoane între 18 şi 35 de ani, cu domiciliul sau cu viză de reşedinţă în Bucureşti.

Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti va elabora în perioada următoare regulamentul pentru aplicarea acestui program.

Asfaltarea a 270 de străzi

Bucureştiul are la ora actuală 270 de străzi fără asfalt şi utilităţi publice. Cele mai multe, 94, sunt în Sectorul 1, iar cele mai puţine în sectoarele 2 şi 5.

Ca atare, va fi demarat un program de investiţii denumit „Nicio stradă neasfaltată şi fără utilităţi publice”.

Companiile municipale, dar şi alte firme care vor participa la licitaţii, vor pune în practică lucrările pentru utilităţi, cât şi cele de asfaltare.

Bani de rechizite

Elevii din Capitală vor primi din partea Municipalităţii câte 450 de lei pe an. Suma e destinată rechizitelor şcolare.

De aceşti bani vor beneficia copiii care provin din familii al căror venit se află sub 1.900 de lei pentru fiecare membru.

Autorităţile estimează că 40.000 de elevi vor beneficia de acest ajutor. În acest scop din bugetul Capitalei vor fi cheltuiţi anual aproximativ trei milioane de euro.

Clădiri şcolare

În Sectorul 5 vor fi construite cinci centre after-school, iar în Sectorul 2 vor fi amenajate patru grădiniţe. Totalul cheltuielilor municipalităţii în acest sens va fi de 52,1 milioane lei. În cel mult 14 luni toate aceste obiective trebuie să fie finalizate.

 

Integrare pe piaţa muncii

„O şansă la integrare socială pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din municipiul Bucureşti” este titlul unui program care îşi propune să rezolve o problemă veche şi complicată. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să se prezinte la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, urmând a fi consiliaţi de un specialit în acest sens. Urmând să ocupe unul din posturile vacante din companiile municipalităţii.