A nins în România, la început de septembrie. Fenomenul s-ar putea repeta

Prima zi de toamnă a adus temperaturi scăzute la munte. Primii fulgi de nea din acest sezon au început să cadă miercuri, 1 septembrie, în masivul Bucegi, unde meteorologii anunță că a și nins viscolit.

La această oră nu mai ninge în masivul Bucegi, însă meteorologii avertizează că nu este exclus ca astfel de fenomene să se mai manifeste în această perioadă, mai ales pe fondul temperaturilor extrem de scăzute. În masivul Bucegi, pe vârful Coștila, a fulguit timp de mai bine de un sfert de oră, după care a început să ningă viscolit.

Viscol în masivul Bucegi. Temperaturi de - 3 grade

La altitudinile de 2.500 de metri, vremea, miercuri, a fost friguroasă. Spre seară au început să se manifeste și condiții de ceață, însă la acest moment nu mai ninge, potrivit ultimelor informații.

Ninsorile nu sunt excluse în teritoriu, spun meteorologii, care anunță că temperaturile nu se vor încălzi curând. La Vârful Omu au fost raportate temperaturi de - 3 grade Celsius, în timp ce în Munții Tarcu s-au înregistrat - 1 grade Celsius. În Bâlea și Călimani, în prezent, sunt 0 grade Celsius.

ANM anunță vreme rea și vânt puternic la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis, miercuri dimineața, o alertă meteo de vreme severă imediată. Aceasta este valabilă, pe 1 septembrie 2021, începând cu ora 10.00 şi până la ora 23.00.

Astfel, în zonele de deal și de munte, în regiunile nordice, centrale și local în cele vestice temporar va ploua și vor fi posibile descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar cantitățile de apă vor depăși local 15-20 l/mp și mai ales în zonele de munte izolat 30-40 l/mp. Averse și descărcări electrice se vor semnala pe arii restrânse și în regiunile estice, atrage atenția ANM.

Tot miercuri, ANM a emis o alertă de tip cod galben, valabilă în intervalul 1 septembrie, ora 10.00 – 2 septembrie, ora 10.00. În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 60-80 km/h, iar pe creste, în special ale Carpaților Meridionali și de Curbură, temporar rafalele vor depăși 90-100 km/h.

Local în Oltenia vor fi perioade în care rafalele vântului vor avea viteze în general de 60-65 km/h, în special pe parcursul zilei. Intensificări locale și temporare ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45-55 km/h, iar pe parcursul zilei de joi (02 septembrie), intensificările de vânt se mențin în zona înaltă de munte, iar în estul și sud-estul țării vor fi rafale de peste 65-70 km/h.