Gheorghe Martin, fondatorul „Afacerii „Polaris” – o firmă de salubrizare care are și acum monopol în Constanța – a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 72 de ani
Fost prefect al județului dobrogean, Gheorghe Martin a fost o figură emblematică a Constanței anilor 2000. Afacerile sale i-au mers excelent cât timp a fost primar Radu Mazăre.
Gheorghe Martin a pus bazele, alături de fratele său Dumitru Martin, afacereii „Polaris”, un serviciu de salubrizare căruia Primăria Constanța i-a externalizat pentru prima dată serviciile în anul 1998, pe vremea când primar al bătrânei Kustenge era Gheorghe Mihăieși, ales din partea fostei Convenții Democrate din România.
Martin a fost un om de bază al PSD și a avut suținători puternici precum Radu Mazăre și ÎPS Teodosie. Aceștia l-au și promovat pe Gheorghe Martin pentru funcția de prefect al județului, pe care a ocupat-o începând cu 2002, în mandatul de premier al lui Adrian Năstase, funcție din care a plecat după ce acesta a pierdut alegerile pentru prezindențiale, în 2004.
Tot în 2004, „independentul” Radu Mazăre, devenit apoi pesedist, a prelungit contractul cu firma Polaris pentru nu mai puțin de un sfert de veac, și a introdus clauze care i-au consolidat poziția de monopol. Prețul contractului era de 340 de milioane de euro, sumă care a atras atenția procurorilor DNA, care au deschis un dosar penal fostului deputat PSD Eduard Martin, fiul lui Gheorghe și nepotul lui Dumitru Martin, precum și lui Radu Mazăre, pentru dare și luare de mită pentru semnarea contractului Polaris pe 25 de ani.
Printre clienții pe care i-a avut și îi mai are „Polaris M. Holding” S.A. Constanța, în afară de multe primării din toată țara, s-au numărat și se numără Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și, nu în ultimul rând, celebra firmă Tel Drum – despre care se pune că ar fi a lui lui Dragnea. Toată lumea are gunoi de aruncat.
„Polaris M. Holding” este firma de la care a pornit și ancheta penală a DNA care a dus la condamnarea și încarcerarea lui Radu Mazăre. Pe scurt, Gheorghe Martin a fondat, împreună cu fratele său mai mic, Dumitru Martin, societatea comercială Polaris. În 1998, această firmă a căpătat o notorietate națională, prin plasarea în centrul unui scandal uriaș: Primăria Constanța i-a încredințat, prin „externalizare”, salubrizarea orașului de pe litoral.
Prin contractele nr. 27.125 și 27.126 din 16 iunie 1998, SC Polaris Shipping & Trading Agency SRL primea în concesiune serviciile de „colectare și transport deșeuri menajere, de la populație și agenți economici” și „salubrizare domeniu public, în municipiul Constanța”.
Valoarea primului contract era de 21.540.756.000 de lei pe an, iar a celui de-al doilea – de 10.460.890.570 de lei pe an. În total, cele două contracte ajungeau la 2,7 milioane de dolari pe an. Primăria municipiului Constanța îi garanta societății Polaris exclusivitatea în colectarea deșeurilor din orașul de la malul mării, pe toată perioada derulării contractelor.
În 2008, Radu Mazăre a prelungit contractul dintre Primăria Constanța și firma Polaris, acum numită Polaris M Holding, pentru nu mai puțin de 25 de ani! Prețul acestei prestații a fost stabilit, prin contractul nr. 70717 din 09.05.2000, la 340 de milioane de euro!
Tocmai acea imensă sumă din contract este ceea ce a atras atenția procurorilor de la DNA. Magistrații au deschis un dosar penal pe numele primarului PSD-ist Radu Mazăre, dar și pe cel al unui deputat PSD de Constanța (2008-2016): Eduard Martin. Nimeni altul decâ fiul lui Gheorghe Martin. Mazăre e, deja, la pușcărie.
Acuzațiile aduse de procurori: luare de mită și dare de mită, dar și semnarea ilegală, pe 25 de ani, a contractului între Primăria Constanța și Polaris M Holding SA.
Din 2016, Dumitru Martin, fratele mai mic al lui Gheorghe Martin, este deținut într-o închisoare federală din Statele Unite ale Americii. El a fost condamnat de către un tribunal federal din Sacramento, statul California, pentru tentativă de corupere/mituire, cu o șpagă de un million de dolari, a unui important oficial. Fapta a fost probată cu un flagrant organizat de către FBI, printr-un ofițer sub acoperire, chiar pe teritoriul american, pe aeroportul din San Francisco, la scurt timp după aterizarea lui Dumitru Martin.
Acesta se oferise să-l mituiască pe oficialul american cu câteva milioane de dolari pentru a obține un contract consistent, de asigurare de servicii și utilități la baza militară aeriană a SUA de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
Gheorghe Martin a fost și prefect al județului Constanța din 2002 pînă la începutul lui 2005. A fost unul dintre cei mai vajnici politruci care au transpuns în practică, pe plan local, politicile guvernului PSD condus de Adrian Năstase. A primit, la contra-ofertă, protecție și mână liberă la „biruit” Constanța, cu extindere și în alte regiuni ale țării.
În septembrie 2006, Gheorghe Martin a plecat din PSD pentru a prelua funcția de președintele interimar al Partidului Conservator – filiala județeană Constanța. La ședința în care a fost numit a fost prezent însuși Dan Voiculescu care a declarat, atunci, că Gheorghe Martin era a treia figură cea mai cunoscută a Dobrogei, după Radu Mazăre și ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Dealtfel, aceștia erau prietenii săi intimi.
Gheorge Martin a murit ieri, la 72 de ani, după o lungă suferință. Sicriul în care se află este depus la Catedrala „Sfinții apostolic Petru și Pavel din Constanța” și, din sursele noastre, se pare că slujba de înmormântare o va oficia chiar ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, fostul său bun prieten.