Pétillon,„tată” detectivului Jack Palmer, a decedat după o îndelungată suferinţă, după cum se arată într-un comunicat emis de Dargaud.

Cea mai cunoscută dintre aventurile create de Pétillon, „L'Enquęte corse”, a fost recompensată în 2001 cu premiul pentru cel mai bun album la Festivalul de benzi desenate de la Angouleme şi a fost adaptată în 2004 pentru marele ecran (Filiera corsicană), cu actorul Christan Clavier în rolul lui Palmer, notează Agerpres.

„Succesul acestui album m-a uimit”, a declarat Pétillon pentru AFP în 2013, surprins de primirea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Bastia datorită acestei opere.

Originar din Bretania, artistul a publicat primele sale desene în 1968 în publicaţiile „Planete”, „Plexus” şi „Enragé”. Prima sa bandă desenată a apărut în 1972 în revista „Pilote”. Doi ani mai târziu, el a creat personajul Jack Palmer, un detectiv scund, cu nas proeminent şi un impermeabil prea mare.

Ultima aventură a lui Palmer, „Palmer en Bretagn”, a fost lansată în 2013.

În paralel cu benzile desenate, Pétillon a fost unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti francezi în domeniul satirei politice datorită desenelor sale publicate în săptămânalul francez Le Canard enchaîné, începând din anul 1993.

Dargaud a declarat despre René Pétillon că avea un umor „ghimpos, nemilos, uşor neconvenţional, dar nu lipsit de sensibilitate” şi l-a numit pe artist „unul dintre cei mai mari portretişti al societăţii franceze”.

"L'Enquęte corse' decurge direct din activitatea mea la Canard'', a mărturisit artistul în interviul acordat AFP în 2013.