A murit un delicat actor de geniu. La revedere, Marin Moraru!

Actorul Marin Moraru, unul dintre marii actori ai „scenei de scândură” românești a plecat și el. Discret, așa cum îi era zâmbetul. Discret și misterios… Tandru, glumeț, sever, tăios, neînduplecat în arta sa, fără compromisuri, un actor genial, de neegalat. Fațete pe care i le-au cunoscut foarte bine spectatorii, dar și mai bine colegii de breaslă sau studenții săi.

Actorul Marin Moraru a murit duminică, după o luptă grea, dar discretă cu boala necruțătoare. În ultima vreme nu mai apărea pe scenă. Ceva, undeva se rupsese…

Actrița Oana Pellea a scris, scurt, pe pagina sa de socializare: „Nu există cuvinte... A plecat un actor și un om de GENIU! MARIN MORARU. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș...”. Mulți colegi i-au deplâns dispariția, amintind despre genialitatea sa ca actor și despre delicatețea sa ca om. Actrița Rodica Mandache a ținut să ne spună o mică istorioară. „Am jucat cu el când eram foarte tânără, la televiziune, în regia unui mare regizor Ion Barna, în piesa «Ziariștii» a lui Alexandru Mirodan. Fusese un rol scris pentru Beligan, dar avea să joace Marin Moraru! Acțiunea se petrecea într-o redacție, iar rolul principal era de bărbat fermecător. Fata pe care o jucam eu era îndrăgostită de personajul lui. Când am auzit că joacă Marin Moraru… Atunci juca Ianke, comedie, era alt tip de actor decât un june- prim fermecător după care să suspine o fată tânără! Piesa avea o distribuție cu cei mai mari actori: Dinică, Cozorici… Dar după ce a început să joace nu mi-am mai putut închipui că poate face altcineva acel rol. Putea să joace absolut orice. Cred că nu i s-a dat tot ceea ce putea să joace!”.

Istorie

Este unul dintre actorii care a făcut istorie. „Noi am avut mulți actori, foarte buni, strălucitori, dar unii dintre ei au făcut istorie: Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Gina Patrichi. Rolurile pe care ei le-au făcut nu au fost simple roluri, au fost un vector de sens în viața teatrală”.

Prietenie

„Avea un farmec extraordinar, avea haz, și avea această prietenie față de Gheorghe Dinică. Se completau. Când erau foarte tineri au lucrat cu un regizor David Esryg, care le-a impus felul de a fi, de a juca, de a gândi teatru. Atunci, la începtul începutului. Au lucrat și au zburat, au făcut o voltă pe care majoritatea actorilor nu au putut s-o facă. El era ca o piatră scumpă. Trebuia numai să-i pui montura pe care o merita.”

Foto: Marin Morarul alături de Gheorghe Dinică şi Radu Beligan

Maestrul Dinu Săraru: „Marin Moraru, un geniu al scenei de scândură românești. Rar, în istoria teatrului românesc, s-a născut un artist dăruit cu atât har pentru scenă, însoțit tot timpul de o verticalitate impresionantă de un caracter luminos și puternic, de un devotament pentru arta teatrului, covârșitor. Din nefericire, astăzi, pe scena de scândură românească, nu se află un artist atât de dăruit ca Marin Morau. Este o pierdere, care va fi recunoscută multe decenii de azi înainte și îmi îngădui să adaug că rar vom întâlni o asemenea demnitate ca aceea care a conturat întreaga activitate a genialului actor. Am avut, împreună, și norocul și onoarea unei prietenii, care ne-a înnobilat, a unei amiciții de suflet, iar eu am avut privilegiul sa lucrez cu el și in timpul direcției mele la Teatrul Național, când am pus în scenă «Take, Ianke și Cadîr» cu Dinică, cu Beligan și Moraru, pentru ei și pentru succesul hotărâtor al teatrului național. Spectacolul a fost unul dintre cele mai strălucite și unanim recunsocute reprezentanții ale primei scene naționale.

Am avut, de asemenea, privilegiul să joace unul din personajele pricipale în spectacolul «Crimă pentru pământ» la TNB, inspirat de romanul meu în regia Grigore Gonța. Prezența a lui a fost un regal și sper să existe filmat Marin Moraru în acest rol, pentru că este o lecție inegalabilă de teatru. În sfârsit, mă plec cu lacrimi în ochi în fața memoriei lui, pentru că artistul a fost și un mare om”.

„A făcut teatru și fi lm în exces”

„A fost o natură cu totul specială. Implicat și impulsiv, se străduia să rămână distant, cu vorba, aparent, scurtă și tăioasă. De fapt, era un suflet tandru și copilăros, ce iubea la nebunie lumea asta așa cum era ea. Îl plăcea diversitatea, pe care o exprima scurt și concis în două vorbe. Numai ochii lui spuneau câte vorbe nerostite se certau prin lăuntrul lui Marinuș Moraru! Căci adevărata lui natura nu ținea deloc de un echilibru natural. Era un extremist. A făcut teatru și film în exces și-apoi s-a retras de tot. A fost un prieten care a testat limitele prieteniei. ”, transmite UNITER.

Trupul neînsuflețit va fi depus în seara zilei de marți 23 august 2016 la biserica Sfântul Gheorghe Nou și miercuri 24 august 2016, între orele 10.00 – 13.00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București. Înmormântarea va avea loc la ora 14.00 la Cimitirul Bellu ortodox.