A murit „Regele de la Nisa”, primul lider al lumii interlope din București. Îl știa și Ceaușescu

Sursa: pixabay

Unul dintre primii lideri interlopi din România, Vasile Pipa, a fost înmormântat chiar înainte de Sărbători. Acesta a reușit să se impună în Europa încă dinainte de Revoluție și a fost supranumit și „regele de la Nisa”.

Vasile Pipa a fost unul dintre cei mai bogați infractori români, dar și un apropiat al familiei Becali.

Nicolae Ceaușescu l-a trimis pe Vasile Pipa în Austria

În 1978,  în Austria s-a înregistrat un declin demografic, iar autoritățile de la Viena au luat decizia să aducă în țară cetățeni din Europa de Est.

Cu toate că în România existau restricții de călătorie severe, la acea vreme, Nicolae Ceaușescu a văzut acest lucru ca pe o oportunitate.

Ca urmare, autoritățile comuniste au lăsat să plece în Austria doar hoții și alte categorii de infractori care aveau caziere bogate.

Printre cetățenii trimiși în Austria s-a numărat și Vasile Pipa, un priceput pungaș ale acelor vremuri. Acesta era originar din cartierul Dudești, unde erau concentrați majoritatea hoților din buzunare, sub comanda lui Fane Spoitoru.

Vasile Pipa, un interlop respectat la București

Vasile Pipa era cunoscut în toate mediile infracționale din București, unde se bucura de respect.

El nu a rămas foarte mută vreme pe teritoriul Austriei, potrivit unor surse din rândul celor care l-au cunoscut. Pipa a plecat în Franța, unde a fost unul dintre primii lideri ai diasporei infracționale românești.

Sursele au precizat pentru Gândul că abilitățile dobândite în mijloacele de transport din București aveau să-l transforme pe Pipa într-un om bogat.

Acesta, îmbrăcat după ultima modă și cu ochelari de vedere scumpi, frecventa cazinourile, unde juca sume mari de bani.

Pipa fura fise din buzunarele altor jucători, în același timp, astfel încât, la final, ieșea mereu în câștig.

Modul de viață costisitor și faptul că a sărit în ajutorul altor infractori, care se  aflau în nevoie au făcut ca Vasile Pipa să rămână în memoria celor care l-au cunoscut drept „regele de la Nisa”.

Dar timpul petrecut la cazinouri l-a făcut pe român dependent de jocurile de noroc.

Vasile Pipa, bănuit că l-a asasinat pe Bogdan Topcanezu

Se spune despre Pipa că juca zaruri pe stradă cu alți hoți, nu doar români, ci și străini, pe sume uriașe, care ajungeau la 400.000 – 500.000 de dolari.

În acea perioadă, în Franța a ajuns și Bogdan Topcanezu, un alt lider interlop din București, deosebit de violent, care obișnuia să-i tâlhărească pe hoți sau să le impună taxe de protecție.

Topcanezu a fost împușcat mortal de persoane necunoscute, după ce ar fi început să-i terorizeze pe pungașii români, crima rămânând cu „autor necunoscut”.

În mediile infracționale românești s-a vehiculat ipoteza potrivit căreia Vasile Pipa ar fi stat, printre alții, în spatele asasinatului, dar acest lucru a rămas nedovedit.

Mai mult, sursele citate au afirmat că între Vasile Pipa și Topcanezu a existat o relație bazată pe respect reciproc, iar crima ar fi fost o răzbunare a unor infractori albanezi.

Vasile Pipa, bandă de hoți în Franța

Vasile Pipa a primit interdicție de a intra în majoritatea cazinourilor din Franța, ceea ce a dus ca viața de lux pe care o ducea să ia sfârșit după câțiva ani. Drept urmare, Pipa a plecat în Germania, unde s-a stabilit la Frankfurt.

Hoț de buzunare / sursa foto: dreamstime.com

Acolo, interlopul a pus bazele unei bande de hoți pe care îi trimitea să fure tot din cazinouri, după rețeta din Franța. Astfel, Vasile Pipa a început să facă avere în Germania, unde, după 1989, și-a dus și familia.

Ulterior, celebrul hoț a revenit în țară, unde a rămas un membru respectat al lumii interlope.

Relații strânse cu Fane Spoitoru, Nuțu Cămătaru și frații Becali

Acesta avea relații strânse cu Fane Spoitoru, el cununându-l pe fratele liderului interlop, Migdal Ion, zis Migdale. La fel de apropiat era de Nuțu Cămătaru, dar și de familia Becali, mai ales de Giovanni, pentru că amândoi frecventau aproximativ aceleași medii.

Spre sfârșitul vieții, a ajuns într-un scaun cu rotile după ce medicii i-au amputat un picior. Fostul pungaș de lux a continuat să frecventeze sălile de jocuri de noroc, vechea lui pasiune, până la sfârșitul vieții.

Vasile Pipa a murit cu puțin timp înaintea Crăciunului, la vârsta de 84 de ani, și a fost înmormântat în prezența mai multor membri care formau lumea interlopă a anilor ’90 – 2000.