Evenimentul Zilei > Politica > A murit preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului
A murit preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului

A murit preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului

Președintele Camerei Superioare a Parlamentului ceh a murit luni dimineața, a declarat purtătorul de cuvânt al Camerei.

Jaroslav Kubera a ținut un discurs la congresul partidului său chiar în weekend și nu se știa că suferă de vreo boală gravă. A fost cel de-al doilea înalt funcționar public din țară după președinte.

Kubera, un fost un primar popular al orașului balnear din nordul ţării, Teplice, cunoscut pentru discursurile sale sincere și abordarea de bun-simț a politicii, a fost apreciat de mulți, precum și disprețuit de adversari.

L-am plăcut. Am avut o relație bună și o înțelegere reciprocă, el a fost foarte amuzant”, a declarat pentru Televiziunea Cehă premierul Andrej Babis, adversarul politic al lui Kubera. „Alegerea sa la conducerea a dat Senatului o dinamică cu totul diferită”, a spus el.

„Sunt șocat de vestea asta”, a spus Petr Fiala, președintele partidului lui Kubera. „Este greu să cred, îmi pare foarte rău pentru asta. Trebuie să mă gândesc la familia lui”.

În ultimele săptămâni, Kubera avea în plan de a vizita Taiwanul luna viitoare. Kubera era cunoscut pentru opoziția sa față de politicile de combatere a schimbărilor climatice. Avea 72 de ani, căsătorit şi două fiice.

Funcţia de președinte a Senatului va fi ocupată temporar de vicepreședintele Jiri Ruzicka, ales dintr-o coaliție formată din partidele TOP09 și STAN, potrivit nytimes