Scriitorul SF Arthur C. Clarke a încetat din viaţă ieri, la 90 de ani.
Ultimul scriitor din celebrul trio Isaac Asimov-Robert A. Heinlein- Arthur C. Clarke s-a stins din viaţă ieri, din cauza unor probleme de respiraţie, întrun spital din ţara sa adoptivă, Sri Lanka. În ultimii ani, autorul care a prezis rolul sateliţilor de comunicaţii cu 25 de ani înainte ca aceştia să apară, se deplasa adesea în scaunul cu rotile, din cauza unei poliomielite suferite în copilărie.
Din 1956, locuia în Colombo, capitala Sri Lankăi, ţara în care a fost învestit personal de Prinţul Charles cu titlul de Cavaler al Marii Britanii, în 1998. Vizionarismul său, exprimat în peste 100 de cărţi de science-fiction, i-a adus o propunere la Premiul Nobel pentru Pace, pe lângă nenumăratele premii literare.
Creaţia care i-a adus notorietatea e nuvela „Santinela“, rescrisă şi extinsă ulterior şi adaptată pentru cinema împreună cu Stanley Kubrick, cu titlul „2001: O odisee spaţială“ (1968). Despre film, Clarke mărturisea pentru „Le Monde“ că, „deşi îl ştiu pe de rost, am impresia că descopăr un film nou de fiecare dată când îl revăd“. Aniversat de preşedintele Sri Lankăi Arthur C. Clarke era cu cel puţin un pas înaintea oamenilor de ştiinţă, alături de care a studiat lansarea sateliţilor artificiali, ca membru al British Interplanetary Society. „El prezicea că omul va ajunge pe Lună până în 1970, eu spuneam că până în 1980. Şi a avut dreptate“, a declarat astronomul Patrick Moore pentru „Times“.
În Sri Lanka, devenise unul dintre rezidenţii faimoşi, iar la ultima sa aniversare, în decembrie, a fost invitat şi preşedintele Mahinda Rajapakse. Clarke s-a declarat dezamăgit atunci că „programele de cucerire spaţială au fost reduse şi că trimitem puţini oameni în spaţiu. Dar o să-şi revină curând“, a prezis scriitorul. VIZIONAR Cum vedea Arthur C. Clarke viitorul Câteva dintre ultimele predicţii ale lui Arthur C. Clarke: > 2008: Un mare oraş din lumea a treia va fi distrus de o explozie nucleară > 2013: Prinţul Harry va fi primul membru al Casei Regale ajuns în spaţiu > 2016: Banii tradiţionali dispar în favoarea unui sistem „megawatt-oră“ > 2021: Primul om pe Marte > 2023: Jurassic Park prinde viaţă. Dinozaurii vor fi recreaţi pe baza ADN > 2050: Milioane de oameni se vor criogeniza în speranţa că vor fi resuscitaţi în viitor > 2057: Cu ocazia centenarului satelitului Sputnik va fi organizată prima sărbătoare interplanetară pe Lună, Marte, Titan sau Pluto > 2095: Va fi lansat „Space Drive“. Va începe explorarea stelelor.