26 septembrie 1983 putea să rămână în istorie ca ziua în care lumea cunoștea Iadul. Însă acest lucru nu s-a întîmplat datorită lui Stanislav Petrov, un militar la un centru de comandă a rachetelor din jurul Moscovei.

 La un moment, aparatele de avertizare au început să urle, anunţând un posibil atac inamic devastator.  Conform datelor iniţiale, aparatele de monitorizare radar raportau lansarea de pe teritoriul SUA a cinci rachete nucleare americane.

Datoria lui Petrov era să raporteze superiorilor săi prezenţa rachetelor ostile, care, în condiţiile date, ar fi ordonat probabil o măsură de contraatac. Din fericire însă, el a decis să ignore informaţiile date de aparate, fiind convins că este vorba de o eroare.

Presupunerea lui a fost corectă. O investigaţie ulterioară a demonstrat că avertismentul fusese fals, din cauza unui satelit care fusese "păcălit" de reflexiile solare asupra unor nori situaţi la mare altitudine.

După acest incident, care a rămas ascuns până în 1998, Petrov nu a fost promovat, dar nici nu a fost pedepsit în vreun fel. El şi-a continuat serviciul militar până când a ieşit la pensie, cu gradul de locotenent-colonel.

Stanislav Petrov, omul care a salvat lumea de la apocalipsa nucleară, a murit aşa cum a trait: în anonimitate. Vestea morţii sale, la vârsta de 78 de ani, a fost făcută publică recent, când un jurnalist a încercat să dea de fostul militar pentru aniversarea a 34 de ani de când, prin intervenţia sa inspirată, a fost evitat un război nuclear, anunță Antena3.