A murit odată cu Ceauşescu, dar cine a remarcat? Poveste dezgropată în Anglia

Jurnaliştii britanici de la Daily Telegraph au schiţat în toamna anului 2015 traseul uneia dintre poveştile triste ale sportului românesc: regresul rugby-ului.

Conform sursei citate, „la un moment dat România era una dintre puterile rugby-ului mondial, cu uşurinţă printre cele mai bune 6 naţionale din Europa şi revendica regulat scalpurile vecinilor mai titraţi, dar apoi a venit Revoluţia.”

Analiza decăderii unui sport care cândva a fost un ambasador de seamă al ţării noastre marchează medalia de bronz obţinută la Jocurile Olimpice de vară şi apoi perioada de după Al Doilea Război Mondial, în care „regimul dictatorului Nicolae Ceauşescu a ghidat bani în acest joc ca o sursă de propagandă”.

Steaua şi Dinamo dominau rugby-ul românesc

Englezii au subliniat că întrecerea internă era dominată de echipele Armatei, CSA Steaua Bucureşti, şi de cea a Poliţiei, Dinamo Bucureşti. „Acestea echipe se antrenau într-o atmosferă în care aveau facilităţi de ultimă generaţie, iar jucătorii erau angajaţi doar pe foaie, ceea ce le permitea să devină atleţi cu normă întreagă într-o vreme în care rugby-ul era amator sau cel puţin semiamator”, au notat jurnaliştii de la Daily Telegraph.

Antrenorii francezi ne-au ridicat nivelul

„Odată cu adăugarea ademeniţilor antrenori francezi, sistemul a produs o superbă echipă în formă, capabilă să se măsoare cu cei mai buni din lume.

În 1974 echipa naţională învingea Franţa cu 15-10 la Bucureşti. Un an mai târziu, România termina la egalitate cu Junior All Blacks, scor 10-10, în Noua Zeelandă.

După încă o victorie cu Franţa în 1980, cele mai puternice naţiuni din rugby au început să acorde meciuri-test României. Aceasta a fost perioada de aur a României.

Aproape să învingem Noua Zeelandă

În 1981 doar două încercări refuzate i-au împiedicat pe Stejari să ia scalpul All Blacks (n.r. – naţionala Noii Zeelande).

În 1983, Ţara Galilor a fost zdrobită cu 24-6, Scoţia câştiga Grand Slamul în 1984, dar pierdea cu România, scor 28-22, iar în 1988 România trecea de galezi  cu 15-9 pe Cardiff Arms Park.

Şi apoi a venit Revoluţia”, completează sursa citată.

Englezii subliniază că execuţia soţilor Ceauşescu la Târgovişte în decembrie 1989 „a marcat momentul de final al României ca forţă competitivă în rugby”.

Începutul sfârşitului pentru rugby

„Mai mulţi jucători reprezentativi au murit în revoltă, inclusiv căpitanul Florică Murariu, care a fost împuşcat la un punct de control.

Cele două cluburi dominante ale României şi-au pierdut finanţarea de la stat.

În ciuda acestor evenimente, România  a continuat să fie competitivă. În 1990 învingea marea rivală Franţa. În 1991 a învins Scoţia şi la Campionatul Mondial din acelaşi an învingea Fiji cu 17-15.