Venera Rogozea, născută în anul 1913, a făcut parte din viaţa lirică bucureşteană alături de nume mari precum Dinu Bădescu, Mircea Lazăr, Arta Florescu, Maria Snejina, Dora Massini, apoi Zenaida Pally, David Ohanesian, Valentin Loghin, Elena Cernei. Mezzo-soprana va fi condusă pe ultimul drum joi, 19 iulie, de la ora 10.30, la Cimitirul Sf. Vineri din Bucuresti. 
Rogozea s-a născut într-o familie de intelectuali, a studiat la Viena şi în Germania şi s-a pregătit pentru Facultatea de Medicină. Şi-a descoperit însă talentul muzical şi a ales Conservatorul din Bucureşti. "Tata de tânăr avea un flaut din lemn de abanos cu clape de argint, mama cânta aria din «Madame Buterfly», fratele cel mare la vioară, iar cel mic la trombon. Unul dintre unchii mei, cel care m-a şi îndemnat să dau la Conservator, avea o voce minunată, de tenor", povestea Venera Rogozea într-un interviu, menţionând că a avut nevoie de doi ani de zile să aibă curajul să îi spună tatălui că a urmat Conservatorul şi nu Medicina.
Opera din Capitală i-a remarcat calităţile încă din facultate şi a angajat-o. Este recunoscută pentru vocea sa metalică, puternică şi egală în toate registrele. Astfel, ea a abordat de-a lungul carierei roluri variate, remarcându-se în special în Amneris din "Aida" de Giuseppe Verdi.
La sfârşitul luni martie Opera Română aniversa împlinirea a 99 de ani de la naşterea Venerei Rogozea cu un spectacol în care Aura Twarowska şi Stefano La Colla interpretau personaje din "Aida".