A murit John Updike

Celebrul autor american a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 76 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

Cel supranumit "cronicarul Americii de după război" a publicat peste 50 de volume de proză şi poezie, începând cu „The Poorhouse Fair” (1959), şi a fost distins cu două premii Pulitzer, fiind unul dintre candidaţii permanenţi la un Nobel pentru literatură.

Viaţa micilor orăşele americane, aparent fără istorie, sexul, religia şi un umor caustic sunt „pilonii” operei sale. Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se află se află saga „Rabbit” (tradusă la Humanitas), apărută între anii 1960 şi 1990 („Rabbit is Rich" şi "Rabbit at Rest" i-au adus Pulitzer-ul), romanul „Vrăjitoarele din Eastwick”, ecranizat în 1987 cu Jack Nicholson, Cher şi Susan Sarandon în distribuţie, sau „Couples” (1968), cartea despre cuplurile care fac schimb de parteneri şi care a stârnit o întreagă controversă la vremea respectivă.

A trăit retras cu familia

Nepot al unui pastor presbiterian, John Updike s-a născut pe 18 martie 1932, şi a avut parte de o copilărie solitară, la o fermă din Pennsylvania.

„Era bâlbâit şi suferea de psoriazis, boli din cauza cărora nu se putea apropia de ceilalţi. A găsit alinare în scriitură şi a obţinut o bursă la Harvard”, precizează American Academy of Achievement, instituţia care recompensează în fiecare an personalităţi din cultură, politică sau ştiinţe. A studiat arta grafică şi a colaborat cu „The New Yorker” în anii de început ai carierei sale.

În ultimii ani ai vieţii, marele scriitor – tată a patru copii – a locuit la Beverly Farms, în Massachusetts, împreună cu cea de-a doua soţie, Martha. În memoriile sale, „Self Consciousness”, publicate recent, Updike le-a adresat nepoţilor săi o scrisoare în care reia istoria întregii familii.

„Celebritatea e o mască ce îţi devorează încet faţa”, scria autorul în memoriile sale.