A murit Iosif Constantin Drăgan

A murit Iosif Constantin Drăgan

Profesorul şi omul de afaceri român Iosif Constantin Drăgan a încetat din viaţă, ieri dimineaţă, la Palma de Mallorca, la vârsta de 91 de ani. Conform unui comunicat al Fundaţiei Europene Drăgan, funeraliile marelui om de cultură vor avea loc luni, începând cu ora 12:00, la Catedrala Greco-Catolică "Pogorârea Sfântului Spirit" din Piaţa "Iosif Constantin Drăgan" din Lugoj, locul natal al omului de afaceri.

Persoanele care l-au cunoscut pot să aducă un ultim omagiu lui Iosif Constantin Drăgan la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj, unde va fi depus duminică trupul neînsufleţit. Acesta va rămâne în universitate până luni la ora 10:00, când va fi transportat la Catedrală. În jurul orei 14:00 el va fi dus la Cimitirul greco-catolic din Lugoj, iar slujba va fi ţinută de Episcopul greco-catolic Alexandru Mesian.

Iosif Constantin Drăgan a ocupat timp de mai mulţi ani prima poziţie în Top 300 Capital, din postura de om de afaceri, dar el a fost în egală măsură profesor, istoric, doctor în jurisprudenţă corporativă, scriitor.

Născut la data de 20 iunie 1917 în oraşul Lugoj, Iosif Constantin Drăgan a studiat dreptul la Universitatea din Bucureşti. În anul 1941, a obţinut o bursă de studii în Italia, la Universitatea din Roma, unde a studiat ştiinţe politice şi economie. În acelaşi an a pus bazele unei companii care exporta petrol românesc în Italia, iar în 1948, Drăgan a fondat compania de distribuţie a gazului Butan Gas. În urma venirii la putere a Partidului Comunist Român îi este interzisă pentru 30 de ani revenirea în România.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1967 a fondat “Fundaţia Europeană Drăgan”. Scopul instituţiei, care dispune de multe sedii în diverse capitale şi oraşe europene, este aceea de a promova răspândirea culturii şi valorilor româneşti în Europa. A mai fondat două edituri (Nagard în Italia şi Europa Nova în România), o universitate privată (al carei proprietar este), Universitatea Europeană Drăgan (fondata în 1991 în Lugoj), o staţie TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar săptămânal (Redeşteptarea) şi un cotidian local (Renaşterea Bănăţeană) – toate în România.

De asemenea a mai finanţat construirea lângă Orşova a unei statui înalte de 40 de metri a lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Deşi simpatizant al Gărzii de Fier, Drăgan devine un colaborator semioficial al lui Ceauşescu şi al regimului comunist, ca rezultat având acces la anumite documente inedite despre Ion Antonescu, documente pe care le-a folosit într-o carte în care îl pune într-o lumină favorabilă pe acesta.

După Revoluţia Română din 1989 le-a dat suport financiar lui Eugen Barbu şi lui Corneliu Vadim Tudor pentru a-şi lansa ziarul de extremă dreaptă România Mare. Împreună cu Vadim Tudor a fost fondatorul în 1990 al "Ligii Mareşal Ion Antonescu", mai târziu redenumită "Liga Mareşalilor", în urma schimbărilor din legislaţia română legate de cultul personalităţilor vinovate de crime împotriva umanităţii.

Având afaceri în domenii precum distribuţie de produse petroliere, imobiliare, transporturi şi edituri, Iosif Constantin Drăgan s-a aflat pe primul loc în topul celor mai bogaţi români în 2002, 2003, 2004 şi 2006. Conform revistei Capital, în anul 2006, Iosif Constantin Drăgan avea o avere estimată la 1.3-1.6 miliarde de dolari.

În anul 1995, la vârsta de 78 de ani, Drăgan s-a căsătorit cu Daniela Veronica Guşă, aceasta având la momentul respectiv 22 de ani. Veronica este fiica generalului MApN Ştefan Guşă, fost şef de stat major în decembrie 1989. În urma căsătoriei, cuplul Drăgan are 3 copii: Ştefan Constantin (9 ani) şi gemenii Alexandru Eugen şi Tudor Sebastian (7ani). Drăgan are şi un fiu mai mare, dintr-o altă căsătorie, Mike Fink, născut în 1971, care în 2005 a anunţat că nu a reuşit în precedenţii trei ani sub nici o formă să-şi contacteze tatăl.

În prezent, Veronica Drăgan a preluat conducerea afacerilor familiei. Spune că vrea să extindă portofoliul de investiţii în România, către zona energiei "verzi" şi în câteva proiecte imobiliare.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:00