Evenimentul Zilei > Social > A murit Ion Dolănescu
A murit Ion Dolănescu

A murit Ion Dolănescu

Cunoscutul interpret de muzică populară, Ion Dolănescu, a încetat din viaţă, azi, la vârsta de 65 de ani, în urma unui stop cardiac. Născut pe 25 ianuarie 1944, acesta a fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în judeţul Ilfov pe listele Partidului România Mare. Originar din satul Perşinari, judeţul Dâmboviţa, Dolănescu a avut o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio şi televiziune, a susţinut numeroase concerte. Ion Dolănescu a murit în locuinţa sa din Capitală, în urma unui stop cardiac. Echipajul SMURD, care s-a deplasat la locuinţa acestuia din Bucureşti, a încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o oră.

”I s-au făcut manevre de resuscitare cardio-pulmonară, nu a răspuns la acestea şi la ora 16:05 a fost înregistrat decesul”, a declarat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD.

Ion Dolănescu a colaborat cu nume mari din lumea muzicii populare, printre care Maria Tănase şi Maria Ciobanu. Între el şi Maria Ciobanu s-a consumat o frumoasă poveste de dragoste din care s-a născut Ionuţ Dolănescu, de asemenea artist popular şi vedetă tv. Pentru întreaga activitate, din 1970 şi până în 1996, i-a fost decernat Discul de Aur.

Printre şlagărele cunoscutului interpret se numără "Gorjule, grădina dulce" , "M-am născut lângă Carpaţi" , "Mândro, când ne iubeam noi",  "De când sunt pe-acest pământ" , "Să-mi trăiască nevestica" , "Neuitata mea, Maria".

Ion Dolănescu are doi fii, pe Ionuţ, fiul cel mare, şi pe Dragoş Carlos, născut în urma relaţiei pe care artistul a avut-o cu o studentă la medicină din Costarica, Margarita Valenciano.

Relaţiille dintre Ion Dolănescu şi fiul său şi al Mariei Ciobanu, Ionuţ, au fost multă vreme tensionate. Cei doi nu şi-au vorbit ani întregi. Pentru că s-a împacat cu mama sa şi nu s-a însurat cu Irinuca Loghin, a motivat atunci Ionuţ originea relaţiilor deosebit de reci pe care le avea cu tatăl său.

Acum trei ani, s-a apropiat de Dumnezeu

La începutul anului 2006, renumitul artist s-a declarat dezamăgit de cele lumeşti şi a anunţat că doreşte să facă o schimbare radicală în viaţa sa. Atunci, Ion Dolănescu a spus că va renunţa la (aproape) toate lucrurile efemere pentru a-şi închina viaţa lui Dumnezeu.

"Toată viaţa, Dumnezeu mi-a dat ceea ce mi-am dorit: bani, faimă. Acum e momentul să-i mulţumesc pentru ceea ce am primit şi să-i închin restul vietii mele”.

REACŢII
  • Gheorghe Turda, prieten apropiat al lui Ion Dolănescu, îşi aminteşte cu regret de "omul cu o mare bunătate".
  • Sofia Vicoveanca: "Suntem mai săraci", spune bucovineanca. Aceasta îşi aminteşte despre concertele pe care le-au întreprins împreună, dar şi despre prietenul de nădejde Ion Dolănescu. "Era omul care, la nevoie, îţi întindea mâna. E păcat", a spus cu durere Sofia Vicoveanca.
  • Mădălin Voicu: " Ion Dolănescu a fost stindardul muzicii româneşti, care a plecat atât de repede şi de neaşteptat dintre noi"
  • Ionela Prodan: "Am învăţat de la el succesul, pe scenă şi la public". Este extrem de greu pentru cântăreaţa cu care a avut una dintre cele mai fructuoase colaborări, să primească vestea dispariţiei unui om "fără egal în lume".
  • Stela Popescu: "Este o lovitură pentru întreaga lume. În vremea comunismului, oamenii au dus-o mai uşor şi au fost mai fericiţi atunci când le cânta el".

  • Nicolae Furdui Iancu: "Nu am colaborat foarte mult cu el, dar l-am apreciat întotdeauna pe artistul Ion Dolănescu, pentru repertoriul său foarte vast, care a cuprins toată România. El este şi va rămâne un nume mare în folclorul românesc".

Cetăţean de onoare al comunei natale

Ion Dolănescu va fi numit, post mortem, cetăţean de onoare al comunei sale natale Perşinari, din judeţul Dâmboviţa, iar Căminul Cultural din localitate îi va purta numele,anunţă Mediafax.