Evenimentul Zilei > Social > A murit Henri Salvador
A murit Henri Salvador

A murit Henri Salvador

Cântăreţul Henri Salvador, o legendă a muzicii franceze şi un chitarist de jazz apreciat, a murit, în această dimineaţa, la vârsta de 90 de ani, din cauza unui anevrism, potrivit casei sale de discuri, citată de AFP.

Salvador a compus şi interpretat numeroase succese populare, precum "Syracuse", "Une chanson douce", "Zorro est arrivé", "Le lion est mort ce soir", "Faut rigoler", "Juanita Banana", "Le Travail, c'est la santé".

Născut pe 18 iulie 1917 la Cayenne (Guyana franceză), Salvador şi-a anunţat retragerea de pe scena muzicii la Palatul Congresului din Paris, în decembrie 2007, la capătul unei cariere de o longevitate şi un eclectism excepţionale.

Format la şcoala marilor muzicieni de culoare americani şi a lui Django Reinhardt, Salvador a fost un chitarist desăvârşit, dar şi un artist multiplu: "Am interpretat jazz, scheciuri, cântece amuzante, music-hall şi am făcut şi televiziune", îi plăcea acestuia să repete.

Împreună cu scriitorul Boris Vian, Salvador a introdus rock-ul în Franţa ("Rock Hoquet", 1957) şi a compus mai multe capodopere, precum "Rock and roll mops" şi "Le blues du dentiste".

(14:00)