A murit Generalul Dan Gheorghe

A murit Generalul Dan Gheorghe

Unul dintre cei mai reprezentativi oameni pentru munca de informaţii din România a încetat din viaţă în primele ore ale acestei dimineţi, suferind de o boală cronică. Înmormântarea va avea loc miercuri, la orele 12.00, în Malu Spart, judeţul Giurgiu.

Gheorghe Dan s-a născut în data de 3 noiembrie 1948 în localitatea Sinta Mare din judeţul Arad şi avea doi copii. Odată cu el au plecat şi multe secrete din istoria noastră contemporană. Cariera lui este deosebit de complexă.

Vă prezentăm doar câteva repere.

El a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul "studenţi", în special din zona Conservatorului Ciprian Porumbescu. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior.

Ne puteți urmări și pe Google News

În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE, fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 1997.

Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfârşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni. În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei - Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO '95 IMPEX SA.