A murit fostul tenisman Sever Mureșan. A fost implicat în scandalul Băncii Dacia Felix

Sursa foto Wikipedia

Milionarul Sever Mureșan, fost component al echipei de Cupa Davis a României, a murit într-un spital din Franța, la vârsta de 75 de ani.Fostul tenisman a fost implicat în mega-scandalul falimentului Băncii Dacia Felix.

Cine e Sever Mureșan

El fusese dus de urgență la o clinică din Dijon, după ce a fost tratat în țară în urma unui accidentat vascular cerebral suferit la începutul verii. Milionarul a suferit un AVC în luna iulie a acestui an și a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar. A ajuns pe Secția de Terapie Intensivă, iar medicii nu l-au mai putut salva. Trupul neînsuflețit al milionarului va fi adus în România, iar înmormântarea va avea loc la Câmpia Turzii.

Sever Mureșan. Sursa foto Facebook

Sever Mureșan a fost absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport și a devenit campion național la tenis în 1968, în proba de dublu. El a devenit primul român membru al Association of Tennis Professionals și a fost convocat în echipa de Cupa Davis a României.

La doi ani de la Revoluția din 1989 a reușit să aducă turneul de tenis Burgundia Open, pe care îl organiza la Dijon, la București. La începutul anilor 1990, milionarul a înființat Banca Dacia Felix, care la un moment dat a fost sponsor al Universității Cluj. Acesta l-a adus pe George Bush în România în anul 2002.

A fost arestat în Franța

Mureșan a fost arestat la solicitarea autoritatilor franceze. Printre acuzațiile aduse fostului președinte al Băncii Dacia Felix a fost că ar fi comandat asasinarea bancherului elvețian Rolf P. Gehrig, în iulie 2005. Totul a pornit în anul 1995. O firmă clujeană a făcut un contract de finanțare de cinci milioane de dolari cu un fond de investiții imobiliare elvețian.

Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Scandalul Dacia Felix

Procurorii care au investigat traseul finanțărilor au descoperit că, pe 31 martie 1995, Dacia Felix a virat 6 milioane de dolari în conturile elvetienilor urmând să recupereze 6,4 milioane de dolari, în termen de un an.

În ziua respectivă, 5 milioane de dolari au intrat în conturile firmei clujene, restul bnilor ajungând în alte conturi, inclusiv în cel personal al lui Sever. Banca Dacia Felix a recuperat doar 387.500 dolari. La nouă ani de la tranzacție, firma AAM International România nu și-a onorat obligațiile financiare față de Diskont&Effekten, iar bancherul Rolf P. Gehrig a început demersurile de recuperare a banilor. Pentru că notificările și somațiile s-au dovedit inutile, elvețianul a cesionat creanta, care ajunsese la șapte milioane de dolari, unei firme din Bacău, Vicky Imob, reprezentată de Adrian Abu Akil.