Milionarul Sever Mureșan, fost component al echipei de Cupa Davis a României, a murit într-un spital din Franța, la vârsta de 75 de ani.Fostul tenisman a fost implicat în mega-scandalul falimentului Băncii Dacia Felix.
Cine e Sever Mureșan
El fusese dus de urgență la o clinică din Dijon, după ce a fost tratat în țară în urma unui accidentat vascular cerebral suferit la începutul verii. Milionarul a suferit un AVC în luna iulie a acestui an și a fost internat în stare gravă la Spitalul Militar. A ajuns pe Secția de Terapie Intensivă, iar medicii nu l-au mai putut salva. Trupul neînsuflețit al milionarului va fi adus în România, iar înmormântarea va avea loc la Câmpia Turzii.
Sever Mureșan a fost absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport și a devenit campion național la tenis în 1968, în proba de dublu. El a devenit primul român membru al Association of Tennis Professionals și a fost convocat în echipa de Cupa Davis a României.
La doi ani de la Revoluția din 1989 a reușit să aducă turneul de tenis Burgundia Open, pe care îl organiza la Dijon, la București. La începutul anilor 1990, milionarul a înființat Banca Dacia Felix, care la un moment dat a fost sponsor al Universității Cluj. Acesta l-a adus pe George Bush în România în anul 2002.
A fost arestat în Franța
Mureșan a fost arestat la solicitarea autoritatilor franceze. Printre acuzațiile aduse fostului președinte al Băncii Dacia Felix a fost că ar fi comandat asasinarea bancherului elvețian Rolf P. Gehrig, în iulie 2005. Totul a pornit în anul 1995. O firmă clujeană a făcut un contract de finanțare de cinci milioane de dolari cu un fond de investiții imobiliare elvețian.
Scandalul Dacia Felix
Procurorii care au investigat traseul finanțărilor au descoperit că, pe 31 martie 1995, Dacia Felix a virat 6 milioane de dolari în conturile elvetienilor urmând să recupereze 6,4 milioane de dolari, în termen de un an.
În ziua respectivă, 5 milioane de dolari au intrat în conturile firmei clujene, restul bnilor ajungând în alte conturi, inclusiv în cel personal al lui Sever. Banca Dacia Felix a recuperat doar 387.500 dolari. La nouă ani de la tranzacție, firma AAM International România nu și-a onorat obligațiile financiare față de Diskont&Effekten, iar bancherul Rolf P. Gehrig a început demersurile de recuperare a banilor. Pentru că notificările și somațiile s-au dovedit inutile, elvețianul a cesionat creanta, care ajunsese la șapte milioane de dolari, unei firme din Bacău, Vicky Imob, reprezentată de Adrian Abu Akil.