Rebeca, fetița în vârstă de cinci ani suspectată de hepatită misterioasă și diagnosticată ulterior cu boala Wilson, a murit miercuri, 18 mai. Copila a suferit inițial un transplant de ficat, însă starea sa de sănătate s-a înrăutățit, iar medicii au fost nevoiți să intervină chirurgical o a doua oară. În ciuda eforturilor, fetița nu a mai putut fi salvată.
După perioada critică prin care a trecut, Rebeca, fetița supusă unui transplant de ficat la Institutul Clinic Fundeni, a murit. Ea a fost suspectată inițial de hepatită misterioasă, dar ulterior a fost diagnosticată cu boala Wilson.
În urma transplantului hepatic, fetița a suferit câteva complicații de sănătate, motiv pentru care a fost operată din nou. Starea sa nu s-a îmbunătățit, însă.
Fetița diagnosticată cu boala Wilson a murit
„După o perioadă cu evoluție favorabilă, starea clinică a fetiței transplantate a suferit agravare progresivă în ultimele 3 zile. În cursul zilei de luni s-a reintervenit chirurgical identificându-se complicații ale anastomozei biliare, care au fost corectate.
În acest moment starea fetiței este critică, necesitând măsuri susținute de terapie intensivă”, au anunțat luni, 16 mai, reprezentanții Secției Clinice ATI III a Institutului Clinic Fundeni din București.
În prima zi după reintervenția chirurgicală starea fetiței transplantate a fost extrem de critică, necesitând în continuare măsuri susținute de terapie intensivă, au transmis medicii marți, 17 mai.
La scurt timp după veștile cu pricina, Rebeca și-a pierdut viața, potrivit Antena 3.
Niciun tratament nu a mai funcționat
Boala Wilson este o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz singura opțiunea terapeutică.
Așa s-a întâmplat și în cazul Rebecăi. Ea a fost supusă mai multor tratamente la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, însă toate păreau a fi în zadar. În cele din urmă, copila a trebuit să fie operată, intervenție la care au asistat o echipă de medici de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și alta de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
„Criteriul major pentru care am decis transplantul rapid a fost partea de encefalopatie, deci afectarea creierului care, de obicei, este un criteriu de ireversibilitate în evoluția unor astfel de pacienți”, a declarat Dana Tomescu, șef secția ATI Institutul Clinic Fundeni.
Donatorul a fost un tânăr în vârstă de 17 ani.