Soția lui Ion Rațiu, Elisabeta Rațiu, a murit miercuri, pe data de 19 octombrie, la vârsta de 94 de ani, în Londra. Vestea tristă a fost dată pe Facebook și pe site-ul Centrului Rațiu pentru democrație.
Vestea tristă a fost dată pe Facebook și pe site-ul Centrului Rațiu pentru democrație.
Familia a anunțat că trului Elisabetei Rațiu va fi incinerat, iar în noiembrie va fi oficiată o ceremonie la Biserica St James din Piccadilly, în Londra.
Iată comunicatul oficial al familiei sale, preluat de la Adevărul.
„Anunţăm cu profundă tristeţe trecerea în nefiinţă a lui Elisabeth Raţiu, soţia lui Ion Raţiu. Odihnească-se în pace!“, este mesajul postat pe Facebook de Centrul Raţiu pentru Democraţie.
„Centrul Raţiu pentru Democraţie anunţă cu profundă tristeţe trecerea în nefiinţă a lui Elisabeth Raţiu, soţia lui Ion Raţiu.
Născută în 1921, Elisabeth Pilkington Raţiu este originară din comitatul Lancashire, Marea Britanie, din apropierea micului oraş industrial St. Helens, zonă pe care patru generaţii de Pilkingtoni au transformat-o într-o Mecca englezească a sticlăriei. L-a întâlnit pe Ion Raţiu la Cambridge şi s-au căsătorit în 1945.
În paralel cu viaţa de familie, Elisabeth şi-a dedicat timpul lucrului ca asistent social în mediul spitalicesc din Londra. A devenit tot mai interesată de problemele de sănătate mentală din comunitatea londoneză, astfel că după o creştere constantă a implicării sale în serviciile locale de specialitate, a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei Mind din Kensington şi Chelsea, organizaţie recunoscută pentru serviciile sale de suport.
În 1974, când Ion Raţiu a început să militeze în întreaga lume pentru românii liberi, Elisabeth s-a alăturat acestei cauze, renunţând la pasiunile şi afacerile pe care le dezvoltase cu răbdare până atunci.
După căderea lui Nicolae Ceauşescu, Elisabeth Raţiu a ales fără ezitare să-l însoţească pe Ion înapoi în România, alegând un viitor nesigur. A participat alături de acesta la campania prezidenţială din 1990, îndurând în mod curajos tentativele de intimidare ale reprezentanţilor Frontului Salvării Naţionale, care urmăreau zdrobirea opoziţiei, în favoarea lui Ion Iliescu.
Multitudinea de cazuri medicale disperate, care ajungeau zilnic în faţa casei sale din Bucureşti, au determinat-o pe Elisabeth să fondeze în 1993 Fundaţia Raţiu România, prin care a susţinut tratarea copiilor şi tinerilor bolnavi de leucemie. Atât de mare a fost succesul acestui program, încât după numai şapte ani, în 2000, Guvernul României a instalat trei unităţi de transplant de maduvă, preluând integral responsabilitatea copiilor bolnavi de leucemie.
Din 2000, după moartea lui Ion Raţiu, Elisabeth s-a întors să locuiască la Londra, ocupându-se în continuare de activităţile Raţiu Family Charitable Foundation, ale Centrului Raţiu pentru Democraţie şi ale Asociaţiei Mondiale a Sănătăţii Mentale, în care fusese de asemenea activă. În semn de recunoaştere a muncii sale, Elisabeth a primit distincţii din partea mai multor instituţii şi organizaţii, între acestea, Preşedinţia României şi Departamentul de Stat al SUA.
Conform dorinţei sale, trupul îi va fi incinerat în cadrul unei ceremonii la care vor participa membri apropiaţi ai familiei, urmată de un serviciu memorial care va avea loc în luna noiembrie la St James's Church, Piccadilly, în Londra.
Odihnească-se în pace“.