Editura Evenimentul si Capital

A murit Dan Grigorescu

eddc5782cf7175bda60b38f1d30eb2ef
Autor: | | 3 Comentarii | 0 Vizualizari

Istoric literar, eseist, critic literar, traducător, critic de artă şi istoric al artei român, Dan Grigorescu a murit la vârsta de 76 de ani.

"Cu stingerea din viaţă a academicianului Dan Grigorescu, 15 aprilie, Academia Română pierde pe unul dintre cei mai distinşi dintre membrii săi, care şi-a onorat titlul cu o exemplară exigenţă şi responsabilitate pentru cuvântul scris sau rostit", anunţă instituţia, într-un comunicat.

Născut în 1931, academicianul Dan Grigorescu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie (Secţia de limbi romanico-germanice) a Universităţii din Bucureşti şi, în 1969, şi-a luat doctoratul în literatură comparată cu teza "Shakespeare în cultura română modernă". A fost redactor la Secţia clasici ai literaturii universale la Editura pentru literatură şi artă, muzeograf la Muzeul de Artă, redactor şef al Sectorului de artă plastică, teatru, cinema la Editura Meridiane.

În 1962 a fost numit asistent la Catedra de Literatură universală a Facultăţii de Filologie a Universităţii bucureştene, ajungând şef al Catedrei de literatură comparată. A îndeplinit funcţiile de director al Bibliotecii Române din New York, redactor şef al revistei "Arta", director al Institutului de literatură "G. Călinescu" al Academiei Române, ş.a.

De timpuriu s-a consacrat studiilor istorico-literare, teoriei şi istoriei artei după un program ale cărui etape pot fi reperate lucrările publicate de-a lungul anilor. A început cu monografii ale unor scriitori anglo-saxoni pentru ca apoi interesul său să fie orientat spre problemelor istoriei artei româneşti şi universale.

Câteva dintre scrierile sale: "Trei pictori români în Revoluţia de la 1848", "Expresionismul", "Cubismul", "Arta americană", "Ion Pacea", "Ion Gheorghiu", "Ion Sălişteanu", "Brăduţ Covaliu", "Brâncuşi şi secolul său", "Dicţionarul avangardelor" ş.a. Lucrarea "Istoria unei generaţii pierdute: expresioniştii" a fost premiată de Academia Română.

A îngrijit o serie de ediţii: Alice Voinescu, "Întâlnire cu eroi din literatură şi teatru" sau Petru Comarinescu, "Kalokagathon", operele lui Byron. Ca primul comparatist român autor al unor studii de iconologie, Dan Grigorescu a elaborat lucrări cum sunt: "Constelaţia gemenilor. Studiu de iconologie", "Aventura imaginii". La acestea se adaugă numeroase articole şi studii publicate în revistele de cultură.

În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi membru titular în 2004. (12:29)

Scandalul ESCALADEAZĂ! Rareș Bogdan a fost SUSPENDAT! Ce se va întâmpla cu prezentatorul TV

Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI