Celebrul actor de film şi teatru a murit aseară, la Spitalul Municipal din Bucureşti. Actorul, care a făcut roluri memorabile în „Moara cu noroc“, „Mihai Viteazul“, „Fraţii Jderi“, avea 95 de ani. Cel pe care poetul Nichita Stănescu l-a numit „actorul de geniu“ s-a născut pe 18 noiembrie 1912, la Bălţi, în Basarabia. Numele său era Colea Rutkovschi. Prietenii îi spuneau „Colică“.
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Gheorghe Iana, a declarat, pentru Mediafax, că actorul a murit aseară în jurul orei 18.00, în urma unei suferinţe hepatice mai vechi. Starea i se agravase în ultimele săptămâni.
Pe numele său adevărat Colea Rutkovschi, celebrul actor de teatru şi film s-a născut la 28 noiembrie 1912, în localitatea Bălţi, din Basarabia, dintr-un tată polonez şi o mamă moldoveancă. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.
Regrete printre colegi
Lumea teatrului şi a cinematografiei româneşti deplânge moartea unui artist emerit. „Nici nu am cuvinte. L-am iubit foarte mult, am fost rapidişti, mergeam la meciuri. Era un simbol al nostru, era un nemuritor“, a spus, cu durere, Mitică Popescu, la auzul cumplitei veşti.
Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a declarat „şocat“ de moartea lui Colea Răutu, afirmând că această pierdere este, după cea a lui Amza Pellea, „cea mai dură“ pe care a suferit-o. Fiica lui Amza Pellea, Oana Pellea, a avut doar cuvinte de laudă pentru cel trecut în nefiinţă. „Un munte de talent şi de discreţie! Un caracter desăvârşit şi un mare Domn! O lecţie de cum se poate trece drept şi curat pe acest pământ - acesta a fost Colea Răutu!“, a afirmat Oana Pellea.
Fostul său coleg de platou Jean Constantin regretă şi el dispariţia marelui actor. „Am jucat mult cu el - un om extraordinar! E o pierdere pentru noi, pentru breasla actorilor“, a declarat acesta. Ştefan Iordache a fost ceva mai reţinut: „Preferam să vorbesc de el când era viu“, a spus actorul, îndurerat de pierderea unui prieten.
PALMARES
Un clasic al scenei
Colea Răutu a jucat în numeroase piese de teatru şi în peste 70 de filme româneşti şi străine. A fost, iniţial, corist la Opera din Cluj. În 1934 a debutat pe scena Teatrului de Revistă „Cărăbuş“, condus de Constantin Tănase. A jucat apoi la teatre din Capitală - Naţional, Nottara şi Giuleşti. Publicul îl cunoaşte şi din numeroase filme, precum: „Răzbunarea haiducilor“ (1968) - Ibrahim, „Mihai Viteazul“ (1970) - Murad III, „Haiducii lui Şaptecai“ (1971) - Mamulos, „Nemuritorii“ (1974) - Iusuf Paşa, „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475“ (1975) - Soliman Paşa, „Toate pânzele sus!“ (1976) - Spânu, „Ultima noapte de dragoste“ (1979), „Cel mai iubit dintre pământeni“ (1993). A fost membru al Uniunii Cineaştilor şi al UNITER. Printre distincţiile primite se află titlul „Artist Emerit“, Premiul de Stat, Premiul de la Karlovy-Vary.