Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din spaţiul ex-sovietic, Cinghiz Aitmatov, originar din Kârgâzstan, a decedat marţi, la vârsta de 79 de ani, într-un spital din Germania.
Scriitorul a fost adus de urgenţă la Nürnberg direct din Rusia, după ce i se făcuse rău în timpul filmărilor la o adaptare după cartea sa „O zi mai lungă decât veacul“. Potrivit medicilor germani, Aitmatov ar fi suferit complicaţii în urma unei infecţii pulmonare. Funeraliile vor avea loc sâmbătă, la Bişkek, în capitala Kârgâzstanului, 14 iunie fiind decretată zi de doliu naţional de către preşedintele ţării, Kourmanbek Bakiev.
Scriitorul s-a stins exact în anul în care un comitet a propus candidatura sa la Premiul Nobel pentru literatură pe 2008, pentru felul în care a prezentat „umanitatea ca simbol al speranţei“, informează AFP.
L-a susţinut pe Gorbaciov
Aitmatov s-a născut pe 12 decembrie 1928 la Cheker, în nordul Kârgâzstanului, pe atunci republică sovietică, tatăl său fiind executat de regimul stalinist pe când avea doar 10 ani. A muncit la colhoz, apoi la poştă, până să studieze Medicina Veterinară. După primele povestiri publicate în 1956, e primit la prestigiosul Institut de literatură „Maxim Gorki“ de la Moscova, iar doi ani mai târziu, „Djamilia“, una dintre cele mai frumoase cărţi de dragoste din literatură, îi asigură celebritatea şi titlul de „erou al muncii socialiste“.
Cele 15 romane ale sale au fost traduse şi premiate în lumea întreagă, în limba română fiind disponibile „Djamilia“, „O zi mai lungă decât veacul“, „Eşafodul“, „Vaporul alb“ şi „Cântecul stepei, cântecul munţilor“.
În epoca Gorbaciov, Aitmatov a susţinut activ perestroika, iar după căderea URSS a devenit ambasador al Rusiei, apoi al Kârgâzstanului, la Bruxelles, pe lângă Uniunea Europeană şi NATO. „Era cel mai bun prieten al meu, voiam să-l ajut şi, când era posibil, o făceam“, a declarat Mihail Gorbaciov.