Evenimentul Zilei > Social > A murit actorul Paul Scofield
A murit actorul Paul Scofield

A murit actorul Paul Scofield

Considerat unul dintre cei mai mari artişti de comedie englezi, actorul Paul Scofield, premiat cu un Oscar pentru rolul lui Sir Thomas More din "A Man For All Seasons", a decedat astăzi, la vârsta de 86 de ani.

Paul Scofield a debutat ca actor de teatru în 1940 şi a mers în turnee cu diferite companii pentru a oferi spectacole soldaţilor britanici în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În 1946 s-a mutat în oraşul natal al lui Shakespeare, Stratford-upon-Avon, unde a interpretat o serie de personaje ale acestuia, printre care Henry V şi Hamlet.

Ca actor de film şi televiziune, a avut aproximativ 30 de roluri, printre care cel al lui Sir Thomas More din filmul premiat cu Oscar al lui Fred Zinnemann, "A Man For All Seasons", care i-a adus statueta pentru Cel mai bun actor în rol principal.

Scolfield a interpretat personaje shakespeariene şi în filme, precum "Henry V" (1989) al lui Kenneth Branagh, în care a avut rolul Regelui francez, şi "Hamlet" (1990), realizat de Franco Zeffireli cu Mel Gibson în rolul titular, în care a avut rolul Fantomei. În 1996, a jucat alături de Daniel Day-Lewis şi Winona Ryder în "The Crucible".

Cariera de actor clasic şi-a construit-o însă în teatru. Prezenţa sa pe scenă a fost calificată drept "monumentală", iar vocea i-a fost comparată cu sunetul unui Rolls-Royce la pornire.

Actorul, în vârstă de 86 de ani, suferea de leucemie şi a murit într-un spital din ţinutul său natal, Sussex, în apropierea reşedinţei. 

Sursa: Realitatea TV

(17:30)