A izbucnit scandalul cu privire la Educația sexuală a elevilor prin telefon. Părinții reacționează dur

A izbucnit scandalul cu privire la Educația sexuală a elevilor prin telefon. Părinții reacționează dur

Prima aplicaţie mobilă de educaţie pentru sănătate sexuală în limba română iscă discuții complexe, la trei luni de la apariție. În acest moment a izbucnit scandalul mediatic.

Oficial, aplicația este destinată tinerilor de peste 15 ani, și a fost descărcată de mii de persoane, fiind disponibilă gratuit atât pentru utilizatorii de iPhone cât și de Android. Asociația Părinților cere interzicerea aplicației.

Ce specificații are aplicația MYRA

„MYRA este concepută pentru a oferi femeilor și bărbaților tineri informații imparțiale despre contracepție, planificare familială, sarcină, naștere, sexualitate, sănătate sexuală, boli cu transmitere sexuală și autonomie. Un instrument de urmărire a fertilității încorporat vă poate ajuta să determinați zilele din lună în care o femeie este cel mai probabil să rămână însărcinată atunci când face sex fără contraceptive.

O secțiune cu mai multe informații și ajutor oferă răspunsuri la întrebări frecvente, teste pentru a vă testa cunoștințele și linkuri către instanțe care pot oferi ajutor, dacă este necesar. Conceput pentru persoanele care caută informații de uz personal, acest instrument ușor de utilizat și accesibil este de asemenea potrivit pentru lucrătorii din domeniul sănătății comunitare”, se arată în descrierea aplicației.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care e scopul aplicației?

Scopul aplicației, așa cum spun dezvoltatorii ei, este să vină în sprijinul tinerilor cu o gamă completă de teme şi instrumente de educaţie sexuală, fiind concepută pentru a combate concepţiile greşite, informaţiile incorecte sau alte probleme legate de sănătatea sexuală. Astfel, aplicaţia include rubrici dedicate. Iată câteva dintre ele: „Despre relaţiile mele şi starea de bine”, „(Cred că) sunt însărcinată”, „Corpul, igiena şi sexul” etc.

La capitolul igienă, aplicația îi învață pe tineri, băieți și fete, cum să își spele corect organele sexuale. Fetele află, de asemenea, cum să se îngrijească pe durata menstruației. Deși aici, am putea semnala o situație destul de ciudată. În contextul în care aplicația este destinată tinerilor din România, iar absorbantele sunt disponibile și accesibile, la capitolul igienă menstruala se aduce în discuție o metodă folosită cu zeci de ani în urmă. Și anume folosirea de pânză din bumbac, reutilizabile. De asemenea, nu se spune nimic despre tampoanele interne.

Informații explicite despre materie

Adolescenților de peste 15 ani li se oferă sfaturi pe care un părinte nu le-ar prezenta cu siguranță așa. Iată cum se prezintă secțiunea destinată informațiilor despre contactul sexual.

„Contactul sexual este în principal introducerea penisului, de obicei atunci când este erect, în vagin pentru plăcere sexuală, reproducere sau ambele”.

Apoi, aplicația detaliază, succint, „alte forme de contact sexual penetrativ”. Și anume: sexul anal, sexul oral, dar și alte modalități de penetrare.

În final, mai vin lămuriri și recomandări importante.

„Toate aceste activități implică intimitate fizică și sunt utilizate de obicei pentru plăcere fizică sau emoțională dar și pentru legături interumane. Întreabă-ți partenera / partenerul dacă dorește să facă sex cu tine. Asigurați-vă că partenera / partenerul dumneavoastră își poate da consimțământul.

Dacă doarme sau se află sub influența drogurilor sau a alcoolului atunci răspunsul este NU, nu încercați nimic. Ar trebui să cereți consimțământul partenerei / partenerului, chiar dacă sunteți împreună de mult timp chiar dacă sunteți căsătoriți chiar dacă este a 100 sau prima dată când faceți sex împreună”.

Dezvoltatorii aplicației explică și concepte legate de sex. „Sexul este mai mult decât un contact sexual. El include și lucruri precum sărutul, mângâierea și sexul oral. De asemenea poți face sex cu tine. Acesta se numește masturbare”.

Informații despre orgasm și virginitate

Aplicația mai vorbește despre plăcerea sexuală, tinerii aflând și ceea ce este orgasmul dar și faptul că „fiecare are propriul ritm de a ajunge la orgasm, ar putea dura minute sau ore”. Nu în ultimul rând este adusă în discuție virginitatea. Contrar învățăturilor populare care perpetuează ideea că în momentul primului contact sexual o femeie va sângera, specialiștii care au dezvoltat aplicația explică faptul că „majoritatea femeilor nu sângerează atunci când au un contact sexual pentru prima dată”.

Sfaturi pentru tinerele mămici

Este abordată și activitatea sexuală pe durata sarcinii. Un alt aspect abordat este pubertatea, și anume maturizarea sexuală care se întâmplă de obicei între 10 - 18 ani. Aici adolescenților le sunt explicate schimbările fizice prin care vor trece. Se mai dau, de asemenea, exemple de metode contraceptive cu recomandarea clară de a apela un medic pentru a alege metoda potrivită.

În ceea ce privește aducerea pe lume a unui copil, tânăra care accesează aplicația învață să-și calculeze perioada de fertilitate, dar și să ia decizia în cunoștință de cauză privind maternitatea.

„Ce ar însemna pentru viața ta să ai un copil acum? Gândește-te la lucrurile pe care ai vrea să le faci, ar fi mai greu de realizat după ce ai un copil sau mai mulți? De exemplu gândește-te la terminarea școlii, să ai o diplomă de studii, să ai un serviciu, să îți dezvolți cariera, să călătorești, să petreci timp cu prietenii, Hobby-uri și sport, să te bucuri de nopți de petreceri și viață de noapte.

Gândește-te și la lucruri pe care ar fi bine să nu le mai faci, de exemplu fumat și consumul de alcool. Pot să te gândești să amâni momentul în care devii părinte până termini școala și ai o diplomă, sau să-ți faci întâi o carieră și să câștigi bani pentru asigurarea locuinței hranei și îngrijiri medicale pentru dumneavoastră și pentru copil. Să ai o familie poate să fie costisitor. Încearcă sa afli cât ar costa și dacă ți-ai putea permite aceste costuri”.

Totodată, fetele află din aplicație care sunt semnele că ar putea fi însărcinate, dar și de unde pot achiziționa un test de sarcină și ce au de făcut dacă acesta este pozitiv.

Despre relații și homosexualitate

Capitolul „Despre relațiile mele și starea de bine” trece în revistă și „tipuri de relații”. Aici sunt menționați: prietenii, partener stabil, Uniunea consensuală, căsătoria, relația deschisă sau relația la distanță. Tinerii află că „o relație deschisă este o relație în care ambii parteneri au o relație emoțională unul cu celălalt. Cu toate acestea, ambii parteneri au relații sexuale și cu alte persoane, cu acordul celuilalt. În această situație, va trebui să există o înțelegere clară între parteneri cu privire la protecție”.

Aici este detaliată homosexualitatea. „Persoana care este atrasă de cineva de același gen este descrisă drept homosexual, gay sau lesbiană. (...) Orientarea ta sexuală este o parte naturală cine ești care se poate schimba sau rămâne la fel pe parcursul vieții. Totul depinde de cine ești atras, pe cine îți alegi ca partener romantic sau cu cine vrei să fii activ sexual”.

Aplicație pentru persoane peste 15 ani. „Conține imagini cu caracter sexual explicit cu scop educativ”

Aplicația a fost lansată pe data de 18 noiembrie anul trecut și este, cum am spus, disponibilă gratuit. În mod oficial aceasta se adresează tinerilor mai mari de 15 ani, cel care o accesează trebuie să bifeze următorul mesaj pentru putea finaliza instalarea acesteia. „Am luat la cunoștință faptul că aplicația conține imagini cu caracter sexual explicit cu scop educativ în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Conținutul poate fi nepotrivit pentru persoane sub 15 ani”.

Aplicaţia MYRA este dezvoltată de Federaţia Internaţională de Planificare Familială în parteneriat cu SECS România, BFPA Bulgaria şi SRH Serbia, printr-un grant finanţat de MSD prin Programul MSD pentru Mame. Varianta în limba română a aplicaţiei Myra a fost realizată de SECS, cea mai longevivă organizaţie din România care promovează dreptul la sănătate sexuală şi reproductivă încă din 1990.

SECS este o organizaţie neguvernamentală şi apolitică românească înfiinţată în anul 1990 cu misiunea de a promova accesul tuturor persoanelor, indiferent de gen, orientare sexuală, etnie, statut social şi economic, religie, la informaţii, educaţie şi servicii în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive.

Reacția societății civile

Joi, Alianța Părinților a solicitat blocarea fără acord parental la MYRA, pornind de la faptul că, deși aplicația are recomandarea de limită de vârstă, aceasta, până la urmă, poate fi descărcată de orice copil, de orice vârstă, printr-o simplă bifă pe telefon.

„Alianța Părinților din România se opune promovării, prin telefoanele mobile, a aplicației dezvoltate de S.E.C.S., prin care elevii români sunt expuși unor imagini și texte care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor.

(...) În contextul digitalizării învățământului românesc, majoritatea elevilor români urmăresc orele de curs pe tablete sau telefoane mobile, unele dintre acestea fiind puse la dispoziție chiar de către Ministerul Educației. Astfel, copiii de vârste fragede pot accesa, în lipsa supravegherii părinților și dintr-o curiozitate firească, stârnită prin publicitatea agresivă demarată de mass-media, informații și texte cu caracter explicit, care promovează avortul, homosexualitatea, perversiunile sexuale sau teoria genului. (...)

Considerăm că aplicația nu se încadrează în categoria programelor educative și nu se potrivește specificului cultural și identitar al poporului român, reprezentând mai curând o formă de propagandă și de pervertire în masă și situându-se în afara cadrului legal actual. De asemenea, considerăm că astfel de informații pot conduce la destructurarea spirituală și biologică a copiilor și tinerilor, cu urmări catastrofale asupra psihicului acestora.

Având în vedere cele expuse mai sus, solicităm: Blocarea aplicației dezvoltate de S.E.C.S., astfel încât minorii să nu o mai poată accesa în lipsa acordului scris al părinților; Sancționarea publicațiilor care au difuzat informații înșelătoare cu privire la conținutul aplicației respective, prin omiterea aspectelor care ar putea afecta minorii.

(...) Părinții din România solicită respectarea drepturilor garantate prin lege privind protejarea copiilor. Indiferența și neimplicarea pot genera mutații și prăbușiri devastatoare și iremediabile, fără precedent, la nivelul persoanei, al familiei și comunității. Este de preferat a preveni un dezastru, decât a suporta consecințele”.