A intrat în vigoare de astăzi, 1 Aprilie! Toți românii trebuie să știe. Este vorba despre facturi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Autoritățile au decis ca, de la 1 aprilie 2022, prețurile la energie electrică și gaze naturale să fie plafonate. Astfel, la un consum de maximum 100 KWh/ pe lună se va plăti 0,68 lei/KWh, în timp ce pentru un consum între 100-300 KWh/lună, românii vor plăti 0,8 lei /KWh.

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale se aplică de vineri, 1 aprilie. Astfel, un consum de maximum 100 KWh/ pe lună va fi achitat cu o,68 lei/KWh, în timp ce pentru un consum între 100-300 KWh/lună românii o să plătească 0,8 lei /KWh.

În ce constă plafonarea prețurilor la energie

În ceea ce privește companiile, reprezentanții statului au decis o plafonare a prețurilor de 1 leu/ KWh, indiferent de consumul înregistrat.

Astfel, depășirea limitei de consum se traduce prin sume la facturi cuprinse între 420-1200 lei, pe lună, potrivit Antena3.ro.

În privința gazelor naturale, românii trebuie să plătească 0,31 lei/KWh, fără limită de consum, în vreme ce companiile sunt obligate să achite un preț de 0,37 lei/ KWh, dacă se încadrează într-un consum de maximum 50.000 MWh.

Ordonanța de urgență privind plafonarea intră în vigoare de vineri, 1 aprilie

Președintele Comisiei de Energie din Senat, Istvan-Lorant Antal, anunță că proiectul de lege privind plafonarea se află deja pe masa Comisiei.

„Urmează să dăm raport pe acest proiect de aprobare a ordonanţei de urgenţă. Această ordonanţă de urgenţă are în vedere toate experienţele şi statisticile, nelămuririle, lucrurile care nu au funcţionat bine în ultimele luni, parcurgând din celelalte două Ordonanţe de Urgenţă 118 şi Ordonanţa de Urgenţă 3. Cred cu tărie că această nouă ordonanţă a îmbunătăţit şi vine în ajutorul industriei”, spunea Istvan-Lorant Antal, în cadrul unei dezbateri pe tema energiei a DC News.

Oficialul transmite că aceste măsuri urmează a fi menținute pe parcursul următoarelor 12 luni, fiind un mijloc de sprijin pentru populație, pentru IMM-uri, dar și pentru industria energetică în ansamblu.

Autoritățile urmăresc diversificarea surselor de aprovizionare

George Niculescu, cel care deține funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei, subliniază necesitatea de a multiplica sursele de aprovizionare din domeniul energetic.

„Mă refer la gazele naturale, la demersurile pe care ministrul Virgil Popescu le-a făcut în ultima perioadă, în aşa fel încât să încercăm reducerea dependenţei de gazele ruseşti într-o măsură cât mai mare”, a transmis George Niculescu.

Plafonarea va avea un impact pozitiv asupra economiei

În ceea ce privește beneficiile măsurii de plafonare a prețurilor la energie, Dan Bădin, partener Servicii Fiscale la Deloitte România declară că efectele asupra economiei vor depinde exponențial de mult de maniera în care se aplică aceste plafonări.

„Plafonarea tarifelor va avea cu siguranţă un impact pozitiv asupra consumatorilor în perioada de aplicare. În acelaşi timp, măsura, care se doreşte a fi provizorie, ar putea avea efecte pe termen lung asupra companiilor din domeniu, în funcţie de abilitatea acestora de a gestiona măsurile impuse de autorităţi.

Pentru companiile implicate, în special distribuitori, impactul depinde de modul şi de momentul în care vor fi aplicate măsurile de compensare din partea statului (pentru diferenţa dintre preţul de achiziţie, la nivelul pieţei, şi cel de vânzare, plafonat) prevăzute în ordonanţă. Conform reglementării, pentru clienţii casnici, compensările se acordă din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar pentru clienţii non-casnici, din bugetul Ministerului Energiei, dar depinde şi de cât de bine va funcţiona acest mecanism de compensare”, transmite Dan Bădin, printr-un comunicat de presă.