Prezidat de consilierul prezidențial Vladimir Tolstoi (sic!) , acest Consiliu este format din 48 de membri și este însărcinat să elaboreze o politică de stat în materie de protecție a limbii ruse și de promovare a acesteia în străinătate.

În opinia lui Vladimir Putin, există la ora actuală un război împotriva limbii lui Pușkin, dus, firește, de inamicii Maicii Rusii.

Mai mult, liderul de la Kremlin a „recomandat” înlocuirea enciclopediei online Wikipedia și a cerut introducerea de „norme lingvistice uniforme” pentru guvern, media și pentru școli.

„Vă cer să începeți munca la un singur corp de dicționare, cărți de referință și cărți de gramatică care conțin standardele limbii literare moderne atunci când sunt folosite ca limbă oficială a Rusiei”, a lansat Putin, citat de Moscow Times.

„Acestea ar trebui să devină obligatorii pentru toate organismele publice, inclusiv agențiile guvernamentale, organele executive, judiciare și legislative, școlile și mass-media”, a precizat Vladimir Putin.

În privința înlocuirii Wikipedia, Putin a estimat că „este mai bine să o înlocuim cu Marea Enciclopedie rusă în formă electronică (…) Aceste informații vor fi cel puțin fiabile, prezentate într-o formă modernă și eficientă. ”

„Ne confruntăm – și vreau să subliniez acest lucru – cu încercări artificiale, rudimentare și uneori complet lipsite de discernământ pentru a împinge limba rusă la periferia lumii”, a declarat președintele Federației Ruse.

„Nu sunt doar rusofobii înrădăcinați, grupuri marginale de tot felul și naționaliști agresivi sunt cei care declară război limbii ruse (…) Din păcate, aceasta devine o politică oficială a statului în unele țări”, a mai spus Putin.