Potrivit lui Kim Kye Gwan, consilier în Ministerul nord-coreean de Externe, ideea unei noi întâlniri între Donald Trump și Kim Jong Un „este foarte prezentă în aceste zile în Statele Unite”.

Într-un comunicat dat publicității de către agenția de presă oficială nord-coreeană, KCNA, consilierul evocă maniera pozitivă a celorlalte trei întâlniri precedente dintre Kim și Trump, la Singapore în 2018, la Hanoi în februarie și în Zona Demilitarizată  care separă cele două Corei, în iunie.

Aceste evenimente „au fost ocazii istorice” care le-au permis celor doi șefi de state să-și „exprime voința politică de a pune capăt” ostilității din relațiile dintre cele două țări, a declarat consilierul.

Totuși, în vreme ce Coreea de Nord a făcut de la aceste întâlniri „eforturi sincere pentru restabilirea încrederii”, Statele Unite și-au reluat manevrele militare comune cu Coreea de Sud și au întărit sancțiunile împotriva Phenianului.

Kim Kye Gwan a deplâns faptul că responsabili americani, pe care nu i-a numit, pretind Coreei de Nord să renunțe la arsenalul militar ca o condiție prealabilă oricărei ameliorări a relațiilor dintre cele două țări.

Potrivit consilierului, „este o realitate dură că politicieni de la Washington sunt obsedați de afirmația «dezarmare nucleară mai întâi»”, că acești consilieri consideră că Phenianul poate avea „un viitor strălucit doar dacă renunță mai întâi la armele sale nucleare” și că au „ideea greșită” că sancțiunile au forțat Phenianul să antameze dialogul cu Washingtonul.

Totuși, „am constatat că președintele Trump este diferit de predecesorii săi în termeni de simț politic și de determinare” în atitudinea sa față de Coreea de Nord, a continuat consilierul. „Doresc deci să-mi pun speranțe în aceste alegeri înțelepte și decizii curajoase ale președintelui Trump.”

Ministerul nord-coreea de Externe „va urmări acțiunile viitoare ale Statelor Unite”, mai arată Kim Kye Gwan.