A început sezonul căpșunilor românești. Două rețete cu aceste fructe aromate

Sursa foto: Colaj EVZ

La finalul lunii mai, piețele sunt pline de căpșuni românești. Acestea sunt ideale pentru a fi mâncate ca atare, însă dulceața sau deserturile cu fructele aromate vor avea un gust deosebit. Checul, pandișpanul sau spuma de căpșuni sunt doar câteva dintre variantele în care acestea pot fi folosite cu succes.

Spumă de căpșuni

Unul dintre cele mai savuroase deserturi pentru zilele de vară, spuma de căpșuni se prepară rapid și va fi pe placul tuturor. Această rețetă nu conține ou crud, spuma fiind preparată cu frișcă lichidă.

Sursa foto: Pixabay

Rețeta originală include prepararea bezelei elvețiene, care se fierbe la abur. Iată ingredientele necesare pentru pregătirea acestui desert fin.

  • 200 grame de căpșuni
  • 400 mililitri de frișcă lichidă
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 150 grame de zahăr (miere)
  • 2 linguri de mascarpone
  • esență de vanilie

Mod de preparare

Căpșunile se spală și se taie în bucăți de dimensiuni egale. O parte dintre acestea se pot mărunți cu ajutorul blenderului. În acest mod, desertul va avea o culoare aparte. Separat, frișca lichidă se bate până când se întărește. Peste acestea se adaugă fructele. Brânza mascarpone se amestecă energic cu zahărul, esența de vanilie și zeama de lămâie. În crema obținută se adaugă treptat câte o lingură de frișcă și se încorporează.

Desertul se servește rece.

Chec cu căpșuni și lămâie

Pandișpanul sau checul cu căpșuni sunt două rețete ideale pentru această perioadă a anului.

Sursa foto: Pixabay

Gustul acestor fructe va fi completat de aroma de lămâie și vanilie.

Ingrediente:

  • 8 ouă
  • 120 de grame de căpșuni
  • 8 linguri de făină
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 8 linguri de zahăr tos
  • 30 grame de unt
  • esență de vanilie
  • un praf de sare

Gălbenușurile se separă de albuș. Acestea din urmă se bat cu ajutorul unui mixer. Treptat, se adaugă zahărul tos și esența de vanilie. Se încorporează și gălbenușurile și untul topit. Căpșunile se mărunțesc și se adaugă în această compoziție.

Checul se coace la temperatura de 180 de grade. În funcție de preferințe, acesta se poate glazura sau se poate decora cu zahăr pudră.