A început sezonul angajărilor estivale și de Paște. Cele mai căutate meserii

A început sezonul angajărilor estivale și de Paște. Cele mai căutate meserii

Sezonul angajărilor estivale și de Paște aduce cu sine o creștere a activității, iar angajatorii sunt deja în plin proces de recrutare, pregătindu-se pentru perioada aglomerată din următoarele luni.

Peste 25.000 de locuri de muncă în sezonul angajărilor estivale și de Paște

Sezonul angajărilor estivale și de Paște aduce vești încurajatoare în ceea ce privește piața locurilor de muncă. Conform unui comunicat al platformei eJobs, în ultimele 30 de zile au fost postate nu mai puțin de 25.000 de locuri de muncă.

Dintre acestea, mai mult de 3.500 sunt în domeniul turismului și HoReCa, care se clasează ca al doilea cel mai activ sector în privința angajărilor, după retail. O treime din locurile de muncă disponibile în turism și HoReCa sunt destinate străinătății, cu angajatori din afara țării în căutarea candidaților români dispuși să se mute, cel puțin până în toamnă.

Cea mai mare cerere de personal vine din partea companiilor din industria turistică din Grecia, care au anunțat peste 1.000 de poziții vacante în ultima lună pe platforma eJobs. La o distanță semnificativă de Grecia se află Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

„Vorbim în special despre personal hotelier, atât cameriste, cât și bucătari, barmani sau ospătari, despre manipulanți de bagaje în aeroport sau despre însoțitori de bord, iar salariile oferite pleacă de la 800 de euro net și pot ajunge până la 2.500 - 3.000 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

ospătar

Domeniul ospitalității. Sursa foto: Dreamstime.com

În retail sunt cele mai multe oferte de muncă

În mod obișnuit, aceste domenii ocupă prima poziție în ceea ce privește volumele de angajări pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, în această perioadă, numărul de poziții disponibile a crescut semnificativ, deoarece încep pregătirile pentru campaniile și vârful de activitate asociate sărbătorilor de Paște.

„Dacă în cazul turismului, vedem un număr foarte mare de joburi care sunt pentru străinătate, pentru retail, doar 1,4% sunt postate de angajatori din afara țării. Tot foarte mic este și procentul celor care scot în piață joburi remote. De fapt, 98% dintre pozițiile deschise în retail presupun prezența la sediu”, mai spune Bogdan Badea.

În ce domenii se mai caută oameni pentru angajare

În cadrul sezonului angajărilor estivale și de Paște, industria alimentară reprezintă al patrulea cel mai mare angajator din ultima lună, oferind 2.500 de locuri de muncă disponibile. Aceasta este una dintre domeniile care, în mod tradițional, încep să-și mărească numărul de poziții în apropierea sezonului cald.

În această situație, 98% dintre locurile de muncă disponibile presupun activitatea zilnică la birou. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, din finalul lunii februarie și până în prezent, domenii precum turismul și call center / BPO au înregistrat creșteri în clasament, în timp ce sectorul de arte și entertainment a înregistrat scăderi.

În sectorul construcțiilor este observată o creștere a volumului de angajări. Pentru toate segmentele menționate, majoritatea locurilor de muncă sunt destinate categoriilor entry-level (0-2 ani de experiență) și mid-level (2-5 ani de experiență).

În ceea ce privește aplicările, candidații se orientează în principal către domeniile care angajează în mod constant, pe tot parcursul anului, nu doar pentru sezonul cald. Aceste domenii includ retailul, serviciile, call center-ele sau IT / telecom.

În ultima lună, din cele 910.000 de aplicații primite, 70.000 sunt pentru locurile de muncă din industria turismului, clasându-se ca al 7-lea cel mai căutat domeniu. În același interval de timp, pentru industria alimentară au fost înregistrate 66.000 de aplicații.

Conform datelor furnizate de Salario, comparatorul salarial de la eJobs.ro, mediile nete ale salariilor la nivel național pentru domeniile al căror volum de angajări crește în apropierea sezonului de vară sunt următoarele: 3.600 de lei pentru turism, 3.700 de lei pentru industria alimentară, 3.900 de lei pentru retail și 5.000 de lei pentru construcții.