Evenimentul Zilei > International > A început să crească brusc numărul migranţilor de pe Mediterană
A început să crească brusc numărul migranţilor de pe Mediterană

A început să crească brusc numărul migranţilor de pe Mediterană

Peste 460 de migranți și refugiați au sosit în insulele grecești din Turcia marți, acesta fiind cel mai mare număr de nou-sosiți din ultimele săptămâni, în pofida unui acord al Uniunii Europene încheiat cu Ankara în martie pentru a închide ruta respectivă de migrație către Europa.

Autoritățile elene au înregistrat 462 de nou-sosiți între luni și marți dimineața, față de 129 în ziua anterioară. Mulți dintre migranți și refugiați au ajuns din Turcia, pe Marea Egee, în insulele Lesbos și Kos.

Numărul este mic în comparație cu cel al persoanelor care încearcă să ajungă din Africa în Italia — circa 6.500 de migranți au fost salvați luni în largul țărmurilor libiene, potrivit pazei de coastă italiene — și mult mai mic față de miile de nou-sosiți care ajungeau zilnic în Grecia în vara lui 2015.

Dar, acest fapt arată un aflux constant de persoane, la cinci luni după încheierea acordului UE-Turcia. În baza documentului, cei care trec marea ajungând în Grecia fără documente după data de 20 martie sunt trimiși înapoi în Turcia, cu excepția cazului în care ei cer azil și cererea lor este admisă.

Până în prezent, în baza acordului, doar 482 de persoane au fost trimise înapoi în Turcia, dar nici una dintre ele nu a făcut cerere de azil, potrivit autorităților elene. Nici un solicitant de azil nu a fost trimis înapoi în Turcia.

Numărul migranților și refugiaților a ajuns în prezent în insulele grecești la 12.120, față de 5.538 în martie. Majoritatea sunt sirieni, afgani și irakieni și sunt cazați în tabere supraaglomerate.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), 100 de persoane au sosit din Turcia în insulele grecești zilnic în luna august, mai mult cu 60 față de luna iulie. Un număr de 2.307 persoane au sosit până la 23 august, comparativ cu 1.920 în toată luna iulie.